- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Британска амбасада о лету извиђачког авиона изнад Баренцовог мора: Рутинска операција

CC BY 2.0 / Flickr / Alan Wilson / Авион америчког ратног ваздухопловства "Боинг" РЦ-135В
Авион америчког ратног ваздухопловства Боинг РЦ-135В  - Sputnik Србија, 1920, 17.08.2022
Пратите нас
Извиђачки авион Велике Британије Боинг РЦ-135В „Ривет Џоинт“ извео је 15. августа рутинску операцију, изјавили су у британској амбасади у Москви.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

„Руски МиГ-31 је извршио опасан маневар и приближио се британском авиону Боинг РЦ-135В „Ривет Џоинт“ (Rivet Joint) који је изводио рутинску операцију у међународном ваздушном простору у Норвешком и Баренцовом мору 15. августа“, наводи се у саопштењу на Телеграм каналу британске амбасаде.

У амбасади такође тврде да је команда британског авиона била у контакту са руском контролом ваздушног саобраћаја и деловала безбедно и професионално.
Привремени повереник руске амбасаде у Великој Британији Александар Гусаров је истакао да Москва позива Лондон да не ствара вештачку напетост на Арктику и назвао овај лет „намерном и свесном провокацијом са циљем да се открије систем руске одбране“.
Министарство одбране Русије је 15. августа саопштило да је тај авион нарушио државну границу Русије у рејону рта Свети нос (Мурманска област) изнад територије Баренцовог мора. Ваздушно-космичке снаге Русије су поставиле задатак да не дозволе лет и да је извиђачки авион отерао ловац МиГ-31БМ. У Министарству су навели да је Лондон предао захтев да авион прелети изнад руске територије што представља провокацију и навели да ће за све могуће последице бити крива Велика Британија.
Амерички извиђачки авион Боинг РЦ-135В Ривет џоинт - Sputnik Србија, 1920, 16.08.2022
РУСИЈА
Лондон тражио дозволу за прелет свог авиона преко Русије
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала