Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Курти: Без улазно-излазних докумената 1. септембра, уколико Београд обустави ту праксу

© AP Photo / Michael SohnАљбин Курти
Аљбин Курти - Sputnik Србија, 1920, 17.08.2022
Пратите нас
Премијер тзв. Косова Аљбин Курти изјавио је да постоји могућност да 1. септембра не буде потребе за издавањем улазно-излазних докумената за држављане Србије, јер би Београд могао да се одрекне издавања привремених исправа грађанима Косова, преноси Коха.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

"Могуће је да нећемо издавати та документа 1. септембра јер ће и Србија одустати од издавања докумената на граничним прелазима са Косовом. Док на српској страни буду постојале привремене таблице, биће их и на Косову. Разговараћемо о решењима, а не о одлагању. Одгодили смо спровођење мера са 31. јула за 1. септембар, али тек када су уклоњене све барикаде. Реципроцитет је принцип. Ми немамо једностране штетне намере”, изјавио је Курти након састанака у Бриселу.
Он је рекао да ће на сутрашњем састанку са председником Србије Александром Вучићем и изаслаником ЕУ за дијалог Мирославом Лајчаком доминирати две важне теме, преноси Косово онлајн.
“Постоје две важне теме, прва су елементи општег оквира за општи споразум који подразумева пуну нормализацију односа између Косова и Србије уз обострано признање, а друга тема су актуелна питања", казао је Курти.
Наводи да сви очекују да се реше "тешкоће и препреке које су се појавиле у последње време".
"Ми смо за слободно кретање, слободно кретање ометају барикаде које су подигнуте на северу, на многим саобраћајницама, у недељу 31. јула. У међувремену Косовска полиција се професионално и храбро суочила са тешком ситуацијом", наводи он.
Додаје да се мора поштовати слобода кретања, али да илегални путеви на северу (који воде ка централној Србији) морају бити затворени.
"Ово питање смо покренули и на данашњем састанку са Столтенбергом", казао је Курти и поручио да Косовску полицију нико не може да спречи да се бори против криминала.
Габријел Ескобар и Мирослав Лајчак - Sputnik Србија, 1920, 17.08.2022
СРБИЈА
Ескобар и Лајчак открили шта очекују од данашњег дијалога Београда и Приштине
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала