- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Лидер Двери и фронтмен Београдског синдиката о „забрани“ уласка у Црну Гору: Маргиналци опет јашу

CC0 / Unsplash/Oskar Hagberg / Застава Црне Горе
Застава Црне Горе - Sputnik Србија, 1920, 17.08.2022
Пратите нас
Поједини кругови у Црној Гори би желели да наставе прогон држављана Србије чији ставови им нису баш по вољи. Црногорска грађанска иницијатива „21. мај“ поднела је захтев да се Феђи Димовићу, фронтмену чувеног хип хоп састава Београдски синдикат, и Бошку Обрадовићу, лидеру Двери, забрани улазак у ту суседну државу.
Они су издали „пригодно саопштење“ којим позивају министра унутрашњих послова Филипа Аџића, као и Зорана Брђанина, директора Управе полиције, да Димовићу и Обрадовићу забране улазак у Црну Гору из, како они наводе – „разлога унутрашње безбедности“.
Имајући у виду укупне јавне наступе господина Феђе Димовића, перјанице (фронтмена) групе Београдски синдикат и чињеницу да концерти ове музичке групе и медијска оглашавања њених чланова веома често, нажалост, подстичу национализам и продубљују поделе у Црној Гори, позивамо Вас да размотрите могућност изрицања мјере забране уласка у Црну Гору из разлога националне и унутрашње безбједности, истиче се у саопштењу ГИ „21. мај“.

Балада дисидента

Подсећамо да је целокупном саставу „Београдског синдиката“ још пре две године, без икаквог објашњења или обавештења, забрањен улазак у Црну Гору. Наступ који је организован на позив Митрополије црногорско-приморске отказан је након што је српски бенд враћен са граничног прелаза.
Чупањем из контекста једне изјаве из интервјуа који је одисао толеранцијом и помирењем покушавају да добију јефтине политичке поене јашући на поделама које сами фабрикују. Надамо се да је време проглашавања националних непријатеља ствар прошлости у Црној Гори, као и ови ликови који упућују такве апеле. Све најбоље целокупном народу Црне Горе, са искреном жељом да сви имају бољу будућност за своје најмлађе, без да их ови ликови стално враћају у прошлост, навео је Феђа Димовић.
© Sputnik / Дејан СимићГрупа Београдски синдикат на проби пред концерт
Група Београдски синдикат на проби пред концерт - Sputnik Србија, 1920, 17.08.2022
Група Београдски синдикат на проби пред концерт

Граде политику на антисрпству

Иницијативом чији су потписници Марко Пејовић, Андреј Недовић, Александар Саша Зековић, Миодраг Бацковић и Љубомир Филиповић, позива се на забрану уласка и лидеру политичке партије Двери. Обрадовић, слично Димовићу, не придаје већи значај овој одлуци.
Пре свега треба истаћи да се ради о маргиналним интелектуалним и политичким круговима Црне Горе који очито желе и даље да своју политику заснивају на антисрпству и да инсистирају на поделама и сукобима између Србије и Црне Горе, а таква политика је поражена још 30. августа 2020. године. Надам се да се Црна Гора више никада неће вратити на тај пут Мила Ђукановића и антисрпске политике. Просто би било погрешно и трагично да Црна Гора следује хрватски пример и своју државу гради на антисрпству, изјавио је Обрадовић.

Подобни и неподобни национализми

Он не сматра главну тачку „оптужбе“ спорном, будући да свој национализам тумачи као елементарно родољубље, односно љубав према свом народу и држави.
Национализам је једна од најприроднијих и најнормалнијих ствари и осећања на свету која важи за све народе и државе на планети и не видим зашто би била забрањена или прогањана у српском народу. Ја не желим да будем већи националиста и родољуб од Американаца, Јевреја, Руса, Француза или Немаца, али не желим да будем ни мањи.

Љубав без граница

Председник Двери не сматра своје изјаве и политичко деловање спорним истичући да је његово апсолутно демократско право да заговара идеју формирања нове заједнице Србије и Црне Горе, наглашавајући да је и својевремено укидање истоимене заједнице уследило након јавне дебате и размене различитих мишљења, те да евентуално спровођење такве замисли мора уследити искључиво након сагласности грађане обе државе, изражене на референдуму.
Можда некоме може да падне на памет да забрани Бошка Обрадовића, Феђу Димовића или било кога другог ко говори оно што мисли због вербалног деликта али неће никада моћи да забрани идеју новог уједињавања Србије и Црне Горе јер је то најприроднија ствар на свету и време ради за ту идеју. Она ће сигурно доћи на дневни ред и Народне скупштине Републике Србије и Скупштине Црне Горе, посебно када дође једна нова генерација политичара и у Србији и у Црној Гори који неће правити никакве сукобе и поделе међу братским народима и државама, већ ће гледати како да више и боље сарађују и како да поставие један циљ који мислим да је реалан, а то је да између Србије и Црне Горе не треба да постоји никаква граница, изјавио је Обрадовић за Спутњик.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала