- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Лордан Зафрановић почиње да снима филм о Јасеновцу - прва клапа за Микија Манојловића

© Јавно власништвоГлавни улаз у логор III Циглана - Јасеновац
Главни улаз у логор III Циглана - Јасеновац - Sputnik Србија, 1920, 17.08.2022
Пратите нас
Почетак снимања филмa Лордана Зафрановића „Златни рез 42“ заказан је за 21. август, саопштили су продуценти.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Сценарио „Дјеца Козаре“ који је Арсен Диклић написао још 1986. године, Зафрановић је адаптирао и увео нове сцене како би што верније приказао догађаје из лета 1942. године. Тема филма су усташки злочини у логору Јасеновац.
Већ првог дана снимања пред камерама ће бити глумачки бард Предраг Мики Манојловић, којем ће се у каснијим радним етапама придружити и Леон Лучев, Џек Димић и Ирфан Менсур.
У наредном периоду, биће дефинисана целокупна глумачка постава коју ће чинити глумци из целе бивше Југославије.
„Овај филм доноси једну важну поруку – да је на овим нашим просторима могућ суживот. Како се каже: не треба заборавити зло, али ваља нам живети заједно. Ту смо где смо. Без обзира на све историјске трзавице, балкански народи морају наћи начин да живе у добру, не у злу“, изјавио је Зафрановић пред почетак снимања.
Ауторску екипу, предвођену Зафрановићем, чини више од 60 професионалаца из региона, снимање ће имати два дела и планирано је да траје скоро годину дана.
Цео пројекат, који чини филм и ТВ серија од шест епизода, подржан је од стране Филмског центра Србије, Секретаријата за културу АП Војводине, Телекома Србије и Владе Републике Српске, преноси Танјуг.
Српска деца у усташком концентрационом логору у Сиску - Sputnik Србија, 1920, 22.07.2022
КУЛТУРА
Зафрановић о „Дјеци Козаре“: Уметнички крик против зла
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала