- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

МИП Русије: Од доласка „Талибана“ на власт у Авганистану повећани промет и приход од наркотика

© AP Photo / Ebrahim NorooziТалибани славе годишњицу освајања Кабула.
Талибани славе годишњицу освајања Кабула. - Sputnik Србија, 1920, 17.08.2022
Пратите нас
Иако је покрет „Талибан“ (налази се под санкцијама УН због тероризма) планирао да се бори против производње наркотика у Авганистану, од момента њиховог доласка на власт, проток наркотика у земље Централне Азије значајно је порастао, изјавио је за Спутњик директор Департмана за нове изазове и претње при МИП-у Русије Владимир Тарабрин.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

„Кад је покрет 'Талибан' дошао на власт у августу 2021. године, саопштио је да планира да се бори против наркотика. Трећег априла 2022. године нове власти су објавиле да је забрањено узгајање опијумског мака, као и производња и промет свих врста наркотика. Ипак, то није спречило бербу мака у другој половини априла на југу земље и његов накнадни транспорт. Истовремено, евидентиран је значајан пораст протока наркотика преко ‘северне маршруте’“, објаснио је Тарабрин.

Према његовим речима, у Таџикистану је у првом кварталу 2022. године заплењено 14,5 пута више наркотика из Авганистана него у истом периоду прошле године.

„Према проценама Управе УН за наркотике и криминал, у Авганистану је у 2021. години произведено око 6.800 тона опијума, а вредност прихода од наркотика достигла је 14 одсто бруто домаћег производа земље“, истакао је дипломата.

Највећа лабораторија метамфетамина

Он је додао да је за 20 година војног присуства Сједињених Америчких Држава и међународне коалиције, производња наркотика у Авганистану порасла 40 пута, а земља је постала највећа лабораторија метамфетамина.
Тарабрин је оценио да је то што је Запад замрзнуо активе Авганистана парализовало банкарски сектор и повезане са њим привредне области, што може да лиши земљу шансе да престане са производњом наркотика.

„У овим тешким условима, узгајање опијумског мака и производња наркотика остају скоро па једини извор прихода авганистанског становништва. Имајући у виду сушу, недостатак семена и ђубрива, слаби су изгледи да ће у перспективи бити замењени легалним културама“, нагласио је дипломата.

Русија држи под контролом ситуацију са трговином наркотицима из Авганистана, између осталог и захваљујући антинаркотичкој сарадњи са суседима Авганистана, као и у оквиру Организације Договора о колективној безбедности (ОДКБ) и Шангајској организацији за сарадњу (ШОС).
Одлуком америчког председника Џозефа Бајдена, у ноћи 31. августа 2021. године САД су окончале своје готово дводеценијско војно присуство у Авганистану. Америчка војска је напустила аеродром у Кабулу, а након што су талибани преузели власт прекинута је испорука међународне помоћи тој земљи. Привремену владу талибана није признала ниједна држава.
Талибани славе годишњицу освајања Кабула. - Sputnik Србија, 1920, 15.08.2022
СВЕТ
Годину дана од повратка талибана на власт: Да ли се ико на Западу више сећа Авганистана
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала