- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Москва: Тврдње да Русија краде украјинску енергију - нове дезинформације

© Sputnik / Виталий Белоусов / Уђи у базу фотографијаПоглед на зграду Министарства спољних послова Русије и пословни центар "Москва сити"
Поглед на зграду Министарства спољних послова Русије и пословни центар Москва сити - Sputnik Србија, 1920, 17.08.2022
Пратите нас
Медији у Америци настављају да пумпају дезинформације у вези са Запорошком нуклеарном електраном, а овог пута Русију оптужују за крађу украјинске енергије, саопштило је руско Министарство спољних послова.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Повод за коментар је чланак америчког листа „Вол стрит џорнал“, а како се наводи у саопштењу закључци аутора најновијег антируског фејка резулатат су контаката са "украјинским званичницима, запосленима у нуклеарки и неким независним међународним експертима у области нуклеарне енергије.“
Министарство истиче да је један од тих „експерата“ бивши запослени амбасаде САД у Кијеву који оптужује Русију да жели да за себе присвоји токове енергије, „одсече“ украјинске потрошаче од Запорошке нуклеарне електране и да „повољно прода“ вишак струје у условима раста цена енергената.
„Фантастичан је закључак да ће таква ‘експропријација’ од стране Русије додатно дестабилизовати ситуацију на енергетским тржиштима. Довољно је чак и површно упознавање са још једном антируском фејк вешћу ‘Вол стрит џорнала’ да би се констатовала потпуна деградација узрочно-последичних веза у изложеним ставовима аутора“, наводи се у саопштењу Министарства.
Министарство истиче да украјинска страна непрекидно гађа нуклеарку и територију око ње доводећи тако у опасност од нуклеарне катастрофе читав европски континент.
„Али, новине које су на неколико хиљада километара од те опасности то очигледно не интересује“, констатује се у саопштењу.
Подсећа се да је Русија у више наврата позивала да се моментално прекине гађање нуклеарке и да се што пре упути мисија Међународне агенције за нуклеарну енергију, али западни покровитељи Кијева наставили су кампању дезинформација изграђену на непоузданим, неоснованим тврдњама које су противрече здравом разуму.
Запорошка нуклеарна електрана налази се на левој обали Дњепра поред града Енергодар. То је највећа нуклеарка у Европи. Има шест блокова. Од марта њу обезбеђују руску војници.
Нуклеарна електрана Запорожје - Sputnik Србија, 1920, 15.08.2022
РУСИЈА
Упозорење експерата: Ако би нуклеарка пала у руке Кијева ствари се не би могле исправити
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала