- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Народна банка Србије: Врхунац инфлације у трећем кварталу, а онда пад

© Фото : Иван ПролеНовац - динари
Новац - динари - Sputnik Србија, 1920, 17.08.2022
Пратите нас
Према августовској пројекцији очекује се да ће међугодишња инфлација у трећем кварталу достићи врхунац, а да ће затим почети да опада, наводи се у августовском извештају о инфлацији Народне банке Србије (НБС).
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Такође се очекује да ће пад у другој половини следеће године бити јачи, а да се у првој половини 2024. инфлација врати у циљане границе.
Наводи се да ће у смеру смиривања инфлаторних притисака деловати досадашње заоштравање монетарних услова, очекивано слабљење ефеката глобалних фактора који су водили раст цена хране и енергената као и нижа екстерна тражња.
Очекује се да ће на смиривање инфлације у кратком року утицати и донете мере Владе Србије којима је ограничен раст цена хране и енергената на домаћем тржишту.
У извештају се истиче да је неизвесност остварења пројекције инфлације и бруто домаћег производа и даље велика и да се она највише односи на факторе из међународног окружења.
Пре свега на ефекте конфликта у Украјини и расположивост енергената као и њихове цене, те изгледе глобалног привредног раста.
Када је реч о домаћим факторима, ризици пројекције, наводе из НБС, се у највећој мери односе на исход овогодишње пољопривредне сезоне, а такође и кретања у сектору енергетике, у погледу обима производње угља и електричне енергије на домаћем тржишту али и по којим ценама ће се увозити део гаса изнад нивоа уговореног са Русијом, те евентуалних мера које ће Влада Србије предузети да би обезбедила енергетску сигурност на домаћем тржишту, преноси Танјуг.
Истиче се да ће Народна банка наставити да прати релевантна кретања на међународном тржишту и процењивати да ли има потребе за додатним заоштравањем монетарних услова како би се обезбедио повратак инфлације у циљане границе.
Што се тиче пројекције бруто домаћег производа за ову годину она није мењана у односу на очекивања из маја али је због нижег очекиваног ефекта пренетих тенденција из ове године, као и нижег пројектованог привредног раста зоне евра, привредни раст за 2023. коригован наниже за 0,5 процентних поена, односно на распон од 3,5 до 4,5 одсто.
Након тога очекује се повратак на претходно очекивану путању раста од око 4-5 одсто годишње.
Протест пољопривредника - Sputnik Србија, 1920, 16.08.2022
ЕКОНОМИЈА
Сва удружења пољопривредника прихватила предлог Владе, крај блокада у Србији
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала