Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

„Признајте Косово!“ Квинта потпуно оголила уцену према Србији – следи велики тест за Запад

© Tanjug / Ministarstvo za zajednice i povratak KiMГоран Ракић (лево) и командант КФОР-а Ференц Кајари
Горан Ракић (лево) и командант КФОР-а Ференц Кајари - Sputnik Србија, 1920, 17.08.2022
Пратите нас
Уочи сусрета председника Србије Александра Вучића и премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија у четвртак у Бриселу, амбасадори земаља Квинте поручили су да подржавају независност Косова и одлуке које Приштина доноси. Питање је да ли се ова порука може тумачити као подизање улога Приштине или потпуно обесмишљавање дијалога?
Дипломата у пензији Зоран Миливојевић сумња да ће до наставка дијалога у Бриселу доћи у неком суштинском смислу, како због тога што приштинска страна није одустала од својих максималистичких циљева, тако и због оваквих порука Квинте.

Подизање улога или обесмишљавање дијалога

„Став Квинте у смислу подршке Приштини и косовској независности сада је коначно огољен и ту више нема никаквих дилема, мада је то и раније било јасно кроз толерисање ове Куртијеве политике од стране западних центара моћи, посебно оних који стоје управо иза самопроглашене косовске независности. Такође, све што смо чули у порукама господина Куртија у најави одласка у Брисел то је да он не мења своју политику нити своје ставове, па судећи по томе нема никакве шансе да имамо један суштински наставак дијалога”, оцењује искусни дипломата.
Према његовим речима, не треба сумњати у то да су циљеви Куртија, земаља Квинте и држава већег дела ЕУ подударни. Сви они, наглашава, желе да испослују притисак на Србију и потврду косовске независности.
„Наравно, никако не треба очекивати да ће Србија променити своје ставове под притисцима. У последње време смо у више наврата чули да Вашингтон жели да се дијалог настави, да се усмери ка неком тражењу и проналажењу решења, али они тај наставак желе са америчке позиције. Зато ту ни до сада није дошло до сагласности о циљевима дијалога, па ми заправо и не знамо шта ће бити на дневном реду овог предстојећег састанка у Бриселу”, указује Миливојевић.
Сједињене Америчке Државе, уверен је наш саговорник, имају могућност деловања на Приштину и тај утицај, наравно иза сцене, може да одигра улогу.
„Има неких порука да Американци разумеју да се ништа не може решити без Србије, па да би на дневном реду требало да буде и Заједница српских општина, без чега Србија не сматра да дијалог може да се настави и полази од тога да је то питање свих питања које мора да се разреши, будући да та обавеза Приштине фигурира већ десетак година. Дакле, уколико почне дебата о том питању, можемо да закључимо да је дошло до притиска на Куртија и да постоји интерес да се дијалог ипак настави. То би, верујем, био успех сам по себи, а ако до тога дође остаје да се види у ком ће правцу све даље ићи”, каже дипломата.

Како ће се поставити ЕУ

Ипак, подсећа Миливојевић, треба имати на уму да мандат за посредовање у преговорима Београда и Приштине има ЕУ, па је веома важно како ће се поставити та трећа страна и шта ћемо имати као резултат њихове позиције:

„Уколико не буде никаквог притиска да приштинска страна промени свој приступ и став о томе да се може разговарати искључиво о међусобном признању, што је за Србију неприхватљиво, онда нећемо имати никакав резултат, па је и питање да ли дијалог у таквим околностима уопште има смисла. До сада се, на жалост, није показало да је ЕУ у стању да води тај дијалог у правцу који може дати неки резултат, а недавно је и господин Борељ рекао да ЕУ нема механизме којима може да делује на Приштину.

У сваком случају, закључује Миливојевић, састанак у Бриселу биће велики тест, не толико за дијалог колико за понашање Запада који, како каже, све држи у својим рукама и од кога искључиво зависи да ли ће бити пробоја у дијалогу или не.
„Позвали су нас да прихватимо реалност на терену, а то је да је Косово независно”, рекао је председник Српске листе Горан Ракић након састанка са амбасадорима земаља Квинте. „Ми никада и ниједан Србин то неће прихватити. Ми гледамо у бриселски сто и за нас то није готова ствар“, рекао је Ракић.
Александар Вучић и Јенс Столтенберг - Sputnik Србија, 1920, 17.08.2022
СРБИЈА
Снажна порука Вучића пред шефом НАТО-а: Нова генерација Срба на Косову неће трпети терор /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала