- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Скот који је протерао Новака из Аустралије под истрагом због злоупотребе положаја

© Sputnik / Лола ЂорђевићНовак Ђоковић
Новак Ђоковић - Sputnik Србија, 1920, 17.08.2022
Пратите нас
Министарка унутрашњих послова Аустралије Клер О'Нил спровешће истрагу да ли је некадашњи премијер Скот Морисон организовао депортацију Новака Ђоковића тако што је тајно преузимао улогу министра унутрашњих послова и доносио одлуке уместо њега.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

То би могло да помогне српском тенисеру у покушају да му се укине трогодишња забрана уласка у Аустралију како би могао да наступи на наредном гренд слему почетком 2023. године.
Скот Морисон, који је био највећи подстрекивач депортације Ђоковића и забране учешћа на Аустралијан опену, налази се у великим проблемима ових дана пошто је нови премијер Ентони Албанезе затражио истрагу о потезима које је његов претходник вукао.
Недемократске и дискриминаторске, тако су окарактерисане одлуке Скота Морисона међу којима је и она о избацивању Ђоковића као невакцинисаног из Аустралије уочи тирнира у Мелбурну.
У међувремену је откривено да је Морисон тајно преузео чак пет министарстава и лично руководио њиховим радом. Његове колеге из Либералне партије кажу да их је преварио, а појединци траже да поднесе оставку у парламенту, где је и даље посланик иако је поражен нанедавним изборима.
© AP Photo / Rick RycroftСкот Морисон
Скот Морисон - Sputnik Србија, 1920, 17.08.2022
Скот Морисон
Морисон се извинио колегама које је увредио, али поручио да стоји иза својих потеза.
„Када се десио ковид очекивања јавности су била да је премијер одговоран за све. За сваку кап кише, за сваки сој вируса, за све што се десило током пандемије. Веровао сам да је неопходно да имам ауторитет, да имам моћ да делујем у брзини, да делујем у непредвиљњеним и екстремним ситуацијама, а то значи и у националном интересу“, рекао је Морисон.
Некадашњи премијер се брани и каже да би радије да га нападају за прекорачење овлашћења него да је седео и није урадио ништа.
У сваком случају нови скандал и истрага могли би да му окончају политичку каријеру која је уздрмана поразом на изборима. Играо је и на карту избацивања Новака Ђоковића, донео одлуку о протеривању Србина надајући се да ће њоме добити изборе.
Новаку остаје нада да ће у светлу ових сазнања лакше скинути забрану уласка у Аустралију и поново наступити на гренд слему који је највише освајао у каријери – рекордних девет пута.
Новак Ђоковић на тренингу пред почетак Аустралијан опена 2022. - Sputnik Србија, 1920, 17.08.2022
СПОРТ
Ђоковићу притвор и депортација, а Американцу – добродошлица
Рафаел Надал - Sputnik Србија, 1920, 17.08.2022
СПОРТ
Надал: Тужан сам због Серене
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала