Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Курти Столетенбергу: Хоћемо у НАТО, не одустајемо од укидања регистарских таблица Србије

© AP Photo / Olivier MatthysГенерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг и премијер тзв. Косова Аљбин Курти
Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг и премијер тзв. Косова Аљбин Курти - Sputnik Србија, 1920, 17.08.2022
Пратите нас
Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг после данашњег разговора са премијером привремених приштински институција Албином Куртијем у Бриселу поновио је да је Кфор спреман да интервенише у случају да стабилност на КиМ буде угрожена, наглашавајући да је мисија НАТО на КиМ потпуно посвећена мандату у складу са резолуцијом 1244 СБ УН.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

КФОР ће, како је рекао Столтенберг, наставити да обезбеђује сигурно окружење и слободно кретање на простору КиМ.
„Мировна мисија КФОР је тамо и њен командант је контактирао безбедносне организације на Косову и начелника Генералштба Војске Србије... КФОР је спреман да интервенише ако стабилност буде угрожена“, рекао је Столтенберг на заједничкој конференцији за новинаре са Куртијем у Бриселу.
На питање албанских новинара шта треба да се деси поред барикада да би Кфор интервенисао, Столтенберг је одговорио да НАТО на КиМ са скоро 4.000 војника има најјачу мисију изван НАТО територије, истичући да само присуство толиког броја војника помаже у деескалацији и спречавању насиља, преноси Танјуг.
Генерални секретар НАТО је поновио и после разговора са Куртијем да је договор две стране и решавање несугласица у дијалогу под покровитељством ЕУ једини начин да се дође до одрживог мира.
Аљбин Курти је новинарима рекао да је у разговору са Столтенбергом пренео да Приштина тражи чланство у НАТО.
„Претње, опасности и изазове са којима се данас суочава НАТО осећа и наша земља. Институције имају разлога да буду будне у штетној руској агенди за Балкан и Европу. Влада и народ Косова поздрављају ваше поверење и посвећеност трајном миру и безбедности“, рекао је Курти.
На питање да ли је постоји могућност да Приштина одустане од примене одлуке о пререгистрацији возила са српским таблицама, Курти је одговорио одрично, наводећи да Приштина испуњава своје законске обавезе, као и да се како тврди, Београд са тим сагласио још 2018. године.
Курти је рекао да је Приштина покренула кампању информисања грађана Србије и обезбедила финансијски подстицај да приликом конверзије грађани Србије неће морати да плаћају ПДВ или царину, која, како каже може да досегне и своту од пет хиљада евра.
На питање да ли се слаже са ставом да обе стране сносе одговорност за евентуалну ескалацију, Курти је рекао да „постоје две стране“.
Једна је, како тврди, демократско Косово, а друга „илегалне структуре Србије на северу“.
Столтенберг се данас раније састао са председником Србије Александром Вучићем.
Александар Вучић и Јенс Столтенберг - Sputnik Србија, 1920, 17.08.2022
СРБИЈА
Снажна порука Вучића пред шефом НАТО-а: Нова генерација Срба на Косову неће трпети терор /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала