- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Турска и Израел подижу дипломатске односе на највиши ниво

© AP Photo / Burhan OzbiliciЗаставе Израела и Турске.
Заставе Израела и Турске. - Sputnik Србија, 1920, 17.08.2022
Пратите нас
Израел и Турска одлучили су да у потпуности обнове дипломатске односе, подигну их на највиши ниво и врате амбасадоре и генералне конзуле, објавили су турски председник Реџеп Тајип Ердоган и израелског премијера Јаир Лапид.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Израелски премијер рекао је да је обнављање односа са Турском важно за регионалну стабилност и да је у питању значајна економска вест за грађане Израела, преноси „Јерусалим пост“.
Ердоган је раније на састанку са амбасадорима у Анкари казао да ће то омогућити Турској „да помогне палестинској браћи“, наводи израелски лист.
И турски министар спољних послова Мевлут Чавушоглу потврдио је да две земље обнављају односе, нарушене после инцидента са бродом „Мави Мармара“ 2010. године, када су две земље повукле амбасадоре и генералне конзуле. Тада су израелски командоси упали на тај брод, који је био у власништву турске невладине организације и покушавао је да пробије блокаду Газе. У сукобу командоса и људи на броду убијено је девет турских активиста, док је 10 израелских војника рањено.
„Донета је одлука о именовању амбасадора у Израелу, док је израелска страна дала позитиван одговор на тај захтев“, рекао је Чавушоглу на конференцији за новинаре. Турски министар је додао да ова одлука не значи како је Анкара „одустала од палестинских интереса“.
Чавушоглу је најавио подизање дипломатских односа са Израелом на највиши ниво у јуну ове године, када се састао са израелским колегом, а сада премијером Лапидом.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала