Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Вучић разговарао са Ескобаром и Лајчаком

© Sputnik / Лола ЂорђевићСпецијални амерички изасланик за Западни Балкан Габријел Ескобар
Специјални амерички изасланик за Западни Балкан Габријел Ескобар - Sputnik Србија, 1920, 17.08.2022
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић састао се вечерас у Бриселу са специјалним изаслаником САД за Западни Балкан Габријелом Ескобаром, уочи сутрашњег наставка дијалога Београда и Приштине на највишем нивоу. Председник Србије претходно је разговарао са специјалним представником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком.
"У изузетно отвореном разговору, истакао сам да ће Србија, као озбиљна, поуздана и одговорна страна у дијалогу, наставити да улаже максималне напоре у циљу одржања мира, стабилности и напретка целог региона", написао је Вучић на *Инстаграму после састанка.
"Посебно сам нагласио да наша земља, као и увек до сада, предано и искрено ради на смиривању свих тензија које није сама изазвала, у складу са доследном политиком тражења компромисног решења искључиво путем дијалога, на добробит свих грађана", додао је председник Србије.
Дијалог Београда и Приштине одржава се сутра, две недеље након тензија на КиМ насталих због одлуке Приштине о пререгистрацији возила и личним картама, која је, на интервенцију САД и ЕУ, одложена за 1. септембар.
Говорећи о ескалацији тензија на КиМ Ескобар је, недавно рекао да треба да се формира Заједница српских општина, али у складу са уставом тзв. Косова.
С друге стране, Београд и председник Србије чврсти су у ставу да потписано мора да се поштује и да је ЗСО предвиђена Бриселским споразумом.

Вучић разговарао са Лајчаком: Србија испунила своје обавезе

Председник Србије Александар Вучић огласио се након састанка са Мирославом Лајчаком, специјалним представником ЕУ за дијалог Београда и Приштине и друга регионална питања Западног Балкана.
„У отвореном разговору са Мирославом Лајчаком поновио сам чврсто опредељење Србије да настави да чини све у циљу очувања мира и стабилности целог региона, као и да дијалогом дођемо до компромисног решења, без притисака и ултиматума“, навео је председник на свом профилу на *Инстаграму.
Нагласио сам да Србија инсистира на пуном спровођењу потписаних и прихваћених споразума из Брисела, јер смо ми све своје обавезе у потпуности испунили.
*Активности „Мета“ (друштвене мреже Фејсбук и Инстаграм) забрањене су у Русији као екстремистичке.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Александар Вучић и Јенс Столтенберг - Sputnik Србија, 1920, 17.08.2022
СРБИЈА
Снажна порука Вучића пред шефом НАТО-а: Нова генерација Срба на Косову неће трпети терор /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала