- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Захарова: ЛНР и ДНР ─ суверене државе, саме одлучују да ли ће позвати генералног секретара УН

© Пресс-служба МИД РФ / Уђи у базу фотографијаПортпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова
Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова - Sputnik Србија, 1920, 17.08.2022
Пратите нас
Доњецка и Луганска Народна Република су суверене државе, оне могу самостално да одлуче да ли ће позвати генералног секретара УН Антонија Гутереша, изјавила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

„Подсетићу вас да су Доњецк и Луганск суверене државе које, наравно, воде своју политику. Наравно, сада се суочавају са претњом, суочавају се заједно са нашом земљом која је притекла у помоћ на њихов захтев, али то су суверене државе. Због тога позивање генералног секретара УН и упућивање порука зависи од одговарајућих структура ДНР и ЛНР“, рекла је Захарова за Спутњик.
Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш састаће се у четвртак у Лавову са председником Украјине Владимиром Зеленским и турским лидером Реџепом Тајипом Ердоганом, саопштио је раније портпарол генералног секретара Стефан Дижарик.

Зашто Гутереш не иде у Запорошку нуклеарку

Захарова је такође навела да не разуме зашто делегација ИАЕА и даље не може да посети Запорошку нуклеарну електрану, ако је генерални секретар УН успео да организује посету Украјини.
„Ако је генерални секретар УН стигао у посету територији Украјине, искрено не разумем зашто је делегација ИАЕА – структуре УН, једна од грана ‘велике породице УН’, зашто делегација ИАЕА не може да оде, са становишта секретаријата УН, до Запорошке нуклеарне електране“, истакла је Захарова.
Она је додала да представници ИАЕА одавно чекају да виде шта се дешава око овог нуклеарног објекта, односно „шта ради кијевски режим у вези са безбедношћу нуклеарне електране“.

Запорошка нуклеарна електрана

Нуклеарна електрана Запорожје се налази на левој обали Дњепра, у близини града Енергодара. То је највећа нуклеарна електрана у Европи по броју блокова и капацитету. Станица има шест енергетских блокова ВВЕР-1000, сваки капацитета 1 гигават.
Електрану од марта чува руска војска. Министарство спољних послова Русије истакло је оправданост преузимања контроле над електраном од стране руске војске у смислу спречавања цурења нуклеарних и радиоактивних материјала. Министарство је такође подсетило да станицу тренутно контролише украјински оператор.
Украјинске трупе редовно гранатирају Енергодар и територију нуклеарке.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала