- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

„Француска подржава терористе“: Мали писао Савету безбедности УН /фото/

© AFP 2023 / THOMAS COEXАрхивска фотографија. Француско војно возило патролира улицама Гаоа у Малију
Архивска фотографија. Француско војно возило патролира улицама Гаоа у Малију - Sputnik Србија, 1920, 18.08.2022
Пратите нас
Министар спољних послова Малија Абдулаје Диоп захтева хитно сазивање седнице Савета безбедности УН. Власти ове земље оптужиле су Француску да је нарушила ваздушни простор те афричке земље и испоручила наоружање терористима у покушају да дестабилизује државу, јавио је радио „РФИ“ позивајући се на писмо министра.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

У писму упућеном председавајућем Савета безбедност Уједињених нација министар спољних послова тврди да је ваздушни простор те земље ове године нарушен више од 50 пута и да су то углавном чиниле француске снаге које су користиле беспилотне летелице, војне хеликоптере и борбене авионе. Министар је осудио ову „шпијунску делатност“.
Према речима Диопа, Мали има „низ доказа“ који потврђују да је ове илегалне упаде на малијско небо Француска користила за прикупљање обавештајних података у интересу терористичких група и да им је бацала оружје и муницију. У писму он такође позива на хитан састанак Савета безбедности УН.
Министар је такође истакао да, уколико се задржи ова позиција која подрива стабилност и безбедност Малија, ова земља задржава право на самоодбрану.
Влада Малија је у пролеће раскинула споразуме са Француском у области одбране и позвала је да повуче трупе укључене у противтерористичке операције „Бархан“ и „Такуба“. Париз је у јулу објавио званични завршетак операције „Такуба“, почетком недеље да су све француске трупе укључене у операцију „Бархан“ напустиле Мали.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала