- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

„Независност Тајвана значи рат“: Кинески званичник упозорио Запад

© AP Photo / CCTVКинеска војска испаљује ракете током вежби у Тајванском мореузу
Кинеска војска испаљује ракете током вежби у Тајванском мореузу - Sputnik Србија, 1920, 18.08.2022
Пратите нас
Кинески амбасадор у Уједињеном Краљевству упозорио је да би британско и америчко мешање на Тајвану могло да доведе до рата, тврдећи да су везе Пекинга са Лондоном сада на прекретници око острва.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

У ауторском тексту за британски "Гардијан" кинески амбасадор у Великој Британији Џенг Зегуанг изразио је став своје владе о територијалној свађи, истовремено изјављујући да је Тајван постао „пробно питање“ за Кину, САД и Велику Британију подједнако.

„Током година, САД су играле на 'тајванску карту' да обуздају Кину одобравајући продају оружја острву, унапређујући своје односе са тамошњим властима и рушећи принцип једне Кине“, написао је изасланик.

Џенг је такође позвао Британију да избегава да иде „стопама САД“, наводећи недавне посете високих америчких посланика Тајвану, и напоменуо да је острво „увек било осетљива ствар у центру односа између Уједињеног Краљевства и Кине“.
Коментари амбасадора долазе усред нове рунде кинеских војних вежби у ваздуху и водама око Тајвана, одражавајући још једну вежбу непосредно након посете председнице америчког Представничког дома Ненси Пелоси Тајвану, пише РТ.
Британска министарка спољних послова Лиз Трус недавно је осудила вежбе, рекавши да оне „прете миру и стабилности у региону“, понављајући сличну осуду њеног америчког колеге.
Џенг је такође оптужио кинеске ривале да ремете регионални мир покушавајући да интервенишу по питању Тајвана, упозоравајући на „озбиљне последице“ ако Лондон „пређе црвену линију кинеске стране“.
Веи Фенге - Sputnik Србија, 1920, 16.08.2022
СВЕТ
Оштра порука Пекинга: Кина се не може укротити - не плаши се сила зла!
Све вести
0
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
loader
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала