- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Последња цигла у зиду: Човек који је свима осветлио – тамну страну Запада

© Фото : Скриншот, ЈутјубОмот албума „Wish You Were Here” Пинк Флојда.
Омот албума „Wish You Were Here”  Пинк Флојда. - Sputnik Србија, 1920, 18.08.2022
Пратите нас
Од времена када је у Пинк Флојду почео да пише о системском мозгоиспирању у циљу формирања људи у једноличне идеолошке калупе погодне за рад на фабричкој траци једноумља, па до данашњег дана, прошло је преко пет деценија. Роџер Вотерс данас делује усамљено, као последњи храбри глас своје генерације и, симболички, последња цигла у зиду савести.
Некоме ко је јуче или можда прошле недеље чуо за Роџера Вотерса, изјаве у којима критикује америчку спољну политику или позива на ослобађање оснивача Викиликса Џулијана Ансанжа могу деловати контроверзно. Међутим, уколико се прате његов живот и музичка каријера дуже од седмице, долази се до закључка да његове недавно изречене поруке подршке Русији и Кини не одскачу ни мало од његовог целоживотног залагања.

Икона која мења парадигму

Вотерс је у среду, придружујући се протесту испред Министарства правде у Вашингтону, позвао и на ослобађање Џулијана Ансанжа. Апеловао је на врховног тужиоца Мерика Гарланда, да „учини праву ствар“ и ослободи оснивача Викиликса, наводећи да постоји озбиљна могућност да га америчка влада убије уколико јој буде испоручен.
Поред противљења неоснованом утамничењу Ансанжа, Вотерс је недавно у интервјуу са репортером CNN-а изнео и своје мишљење о рату у Украјини.
Могло би се рећи да је све ово почело још 2008. године. Овај рат се своди на акцију и реакцију према НАТО-у који је намерио да се пробије до саме руске границе, што су обећали да неће чинити након што је Горбачов договорио повлачење Совјетског Савеза из читаве Источне Европе, рекао је Вотерс, додајући да Америци уопште и није у интересу да се рат у Украјини заврши.
Роџер Вотерс - Sputnik Србија, 1920, 03.06.2018
Роџер Вотерс подржао Асанжа у Берлину (фото)

Америка ће се борити до последњег Украјинца, а ако желе да се то заврши, зашто то не окончају? Зато што је то у њиховим рукама, одувек је било. Не желе да се рат заврши јер треба зарадити огромно богатство, изјавио је суоснивач Пинк Флојда, осврћући се на милијарде долара које САД и земље НАТО-а шаљу Кијеву у оружју.

Вотерсову нову турнеју "This is not a drill’’, поред музике, прати и мултимедијални садржај у форми слајдова који на огромним екранима приказују имена ратних злочинаца, а управо је због украјинске ситуације актуелни амерички председник, Џо Бајден, завредео место на овој листи, придружујући се Доналду Трампу, који се на истој већ налазио.
Гитариста Роџер Вотерс - Sputnik Србија, 1920, 31.08.2018
Роџер Вотерс: Желите рат са Русима? Ви сте полудели!? Знате ли са ким имате посла?
Цело Вотерсово уметничко дело кроз Пинк Флојд има један чврст однос према догађањима у свету и до дан данас у свему што је радио препознајете човека са чврстим ставом. Он је човек који не може да се одрекне самог себе и увек говори оно што стварно мисли. У времену у којем је врста музике из које он излази постала светска забава, постоји неко ко чува ту савест и идеју из '60-их година. Нажалост, у овом свету у којем живимо, мало је таквих, изјавио је за Спутњик чувени рок критичар Петар Пеца Поповић

Тамна страна новинарства

Аутора рок епова који су уједно представљали и Свето писмо и епитаф послератним генерацијама, међу које је спадао и Вотерс чији је отац, након насилне мобилизације, настрадао као пилот 1944. године на небу изнад Италије, није требало подсећати која страна је ослобађала Европу за време Другог светског рата. На констатацију новинара CNN-а, Мајкла Скермониша, да су Американци „ослободиоци“, Вотерс је спремно одговорио.
Ви сте се укључили у Други рат због Перл Харбора. Пре тога сте водили политику комплетног изолационизма. Хвала Богу да су Руси до тада већ победили у том проклетом рату, а до тада је 23 милиона Руса погинуло бранећи тебе и мене од нациситичке пошасти.
© Sputnik / Екатерина Чеснокова / Уђи у базу фотографијаРоџер Вотерс, кооснивач „Пинк Флојда“
Роџер Вотерс, кооснивач „Пинк Флојда“ - Sputnik Србија, 1920, 18.08.2022
Роџер Вотерс, кооснивач „Пинк Флојда“
Након одржаног школског часа из историје и таутологије, Вотерс је поручио свом саговорнику, а можемо слободно претпоставити и свима који слушају његове речи, са или без музичке пратње, „да оде и прочита још мало“, не обазирући се на пропагандне поруке.
Све вести
0
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
loader
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала