- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Вандализам у манастиру Жича: Посетиоци урезивали своја имена на фрескама

CC BY-SA 3.0 / Mina Djikanovic/cropped photo / Манастир Жича у Рашкој области
Манастир Жича у Рашкој области - Sputnik Србија, 1920, 18.08.2022
Пратите нас
Министарство културе и информисања осуђује скрнављење фресака у манастиру Жича на којима су урезана имена посетилаца овог споменика културе од изузетног значаја за Републику Србију.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Из министарства апелују и указују грађанима Србије да је очување културног наслеђа од цивилизацијског значаја и да је скрнављење споменика чин вандализма и непоштовања сопствене културе и културе уопште.
„Министарство културе и информисања напомиње да смо се вековима суочавали са најтежим искушењима и упркос њима остали смо посвећени очувању својих културних корена, јер су они најснажнији чувар идентитета целокупног српског народа. Манастир Жича није једини пример оваквог вандализма. Нажалост, овакве сцене можемо видети и у другим манастирима и на споменицима у Србији“, наводи се у саопштењу.
Из министарства поручују да сви „морамо развити свест да уколико као појединци не бринемо о свом културном наслеђу, не постоји институција, држава или казна која то може надоместити“, преноси Танјуг.
Фреска цара Николаја другог пронађена у цркви светог Саве у манастиру Жича - Sputnik Србија, 1920, 26.03.2015
Откривена фреска последњег руског цара у манастиру Жича
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала