- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Бивши бугарски званичник: Шизофрено је одрицати се руског гаса, а користити га по много вишим ценама

© Sputnik / Дмитрий Лельчук / Уђи у базу фотографијаИзградња гасовода "Северни ток 2" у Немачкој
Изградња гасовода Северни ток 2 у Немачкој - Sputnik Србија, 1920, 19.08.2022
Пратите нас
Бугарска је себи дозволила грубу грешку када је у априлу одбила да испуни услове које јој је дао „Гаспром“, сматра бивши заменик министра енергетике Јавор Кујумџијев. Он је на овај начин коментарисао сложену ситуацију у којој се нашла Бугарска због проблема са гасом.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Према његовим речима, бивша влада Кирила Петкова није Бугарској обезбедила никакве алтернативе „Гаспромовом“ гасу, с обзиром на то да су се договорили само о могућностима испоруке течног природног гаса (ТПГ), али нису пронашли терминал на којем би могла да се изврши испорука. Навео је, да ни Бугарска, ни Европа у наредним годинама немају много избора осим да купују руски гас.

„Другог гаса нема у окружењу, као што нема ни инфраструктуре која би могла да прими ТПГ“, изјавио је експерт у емисији Бугарског националног радија.

У наредним годинама европске земље могу да добију прилику да се ослободе зависности од руског гаса, јер су улагања у изградњу неопходне инфраструктуре већ почела, додао је Кујумџијев.
Експерт је коментарисао и протесте Бугара који се противе обнављању испорука од „Гаспрома“. У близини кабинета председника Румена Радева су се неколико пута одржале демонстрације. Демонстранти сматрају да је прекид односа са руском компанијом највредније достигнуће владе Петкова и позивају да се спречи издајничка одлука према Бугарској.
Кијумџијев је навео да Бугарска и даље користи руски гас, али га купује преко посредника у Турској и Грчкој.

„Шизофрено је да ми протестујемо против руског гаса, али га користимо по много вишим ценама“, изјавио је он и додао да сумња да ће Гаспром нову владу сачекати раширених руку и дати јој гас, ако влада одлучи да обнови преговоре с компанијом.

Бивши заменик министра енергетике Бугарске сматра да је једина могућа одлука да се узме зајам, припреми новац за куповину скупог гаса и направи програм компензације гаса и за народ и за бизнис.
„Гаспром“ је крајем априла обуставио испоруке гаса Бугарској након што је Софија одбила да плаћа гас по новој шеми у рубљама. Према речима премијера Бугарске, пре обуставе испорука „Гаспрома“, земља је била 90 одсто зависна од руског гаса. Притом, према речима стручњака, Бугарска све време и даље добија руски гас – али преко посредника и са ценом вишом до 40 одсто.
Гасно чвориште компаније Гаспром - Sputnik Србија, 1920, 03.08.2022
РУСИЈА
„Булгаргас“: Постоји могућност да „Гаспром“ обнови испоруке гаса у Бугарску
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала