- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Немци на Пељешцу траже кости јунака са славне фотографије

CC0 / / Детаљ славне фотографије на којој један човек, за којег се верује да је Аугуст Ландмесер, одбија да салутира нацистичким поздравом.
Детаљ славне фотографије на којој један човек, за којег се верује да је Аугуст Ландмесер, одбија да салутира нацистичким поздравом.
 - Sputnik Србија, 1920, 19.08.2022
Пратите нас
Након 78 година на више локација око Стона последњих дана је извршена ексхумација посмртних остатака немачких војника погинулих у борби или стрељаних након крвавих битака за ослобођење овога дела Пељешца у октобру 1944.
Ископавање је организовао Немачки савез за бригу о војним гробљима на основу уговора с хрватском владом и ексхумацијских одобрења издатих од надлежнога Министарства одбране.
Реч је, иначе, о институцији финансираној из немачког државног прорачуна која већ деценијама настоји да прикупи посмртне остатке мртвих немачких војника ма где да се налазе, и достојно их евидентира и покопа. Њиховим је напорима од 1990. године у целој Европи ексхумирано и цивилизовано сахрањено готово милион некадашњих немачких војника. У Хрватској се централна немачка војна гробља у која се преносе сви пронађени и расути земни остаци налазе у неколико већих хрватских градова (Загребу, Сиску, Пули, Сплиту...) Поврх ексхумације и покопа, Немачки савез за бригу о војним гробљима покушава идентификовати и могућа имена пронађених солдата, те евентуално реконструисати начине, околности и датуме њихове погибије.
Занимљиво је да актуелне ексхумације припадника Вермахта око Стона укључују и потрагу за једним прилично амблематским ликом, бившим војником 19.999. тврђавског кажњеничког батаљона, чији су припадници у рану јесен 1944. бранили овај део полуострва од партизанске офанзиве. Реч је о Аугусту Ландмесеру који је постхумно постао славан по чувеној фотографији из 1936. године на којој у маси људи залуђеној Адолфом Хитлером једини одбија поздравити нацистичким поздравом и пркосно држи руке прекрштене на прсима. Ландмесер је у тренутку настанка историјске фотографије био радник у бродоградилишту Блум и Вос у Хамбургу. Био је верен а касније и ожењен Јеврејком, те је након њеног убиства у немачком концентрацијском логору 1942. још отвореније пркосио нацистичком режиму: на самом крају рата присилно је мобилисран у 999. кажњенички батаљон и доспео је на Пељешац. По партизанском заузимању Стона 18. октобра 1944. најверојатније је заробљен, а потом стрељан у валу победничке одмазде.
„Пронађемо ли и накнадно поуздано идентифицирамо Ландмесера, истетовираћемо га на надлактици као најславнију фигуру у досадашњој ‘каријери‘“, кажу волонтери који учествују у ископавању немачких војничких костију.
Вођа ископавања за Немачки савез који брине о ратним гробљима у Хрватској Леонардо Лукинић казао је да су око Стона задњих дана нашли посмртне остатке више десетина немачких војника.
„Уз неколико њих пронађене су и неоштећене металне плочице с персоналним бројевима и ознакама 999. кажњеничког батаљона. С идентификацијом тих војника ми даље немамо ништа“, тумачи прописану процедуру Лукинић.
„Оригиналне војничке плочице шаљемо у Немачку где се у војним архивима утврђује идентитет њихових власника, те се о проналаску посмртних остатака писмом најпре обавештава евентуална жива родбина. Војници уз које не пронађемо плочице вероватно никад неће бити идентификовани, јер се због великога броја војничких посмртних остатака не подузимају компликоване и опсежне ДНК анализе“, каже он.
Уз лопате и ровокопаче, један од кључних алата трагача за војничким остацима су и детектори метала. Они у рововима проналазе разне ствари.
„У јамама су углавном кости, али неретко и зрна или трагови муниције кориштене приликом егзекуција, копче с ремења или војничке опреме, дугмад, окови војничких чизама или цокула, чешљеви, огледалца, кључеви за конзерве, метални упаљачи... Но, сведоче истраживачи посмртних војничких остатака, и један врло занимљив предмет кога често проналазимо у изузетно очуваном стању: презервативи“, пише Слободна Далмација.
Презервативи су у јамама углавном очувани јер је реч о гуменом предмету који кроз дуге деценије под земљом није био излаган сунчевом светлу. Занимљиво је да су ова помагала била саставни део немачких војничких следовања. Оболевање од венеричних болести пред Хитлеровим се војним судовима третирало готово једнако недопустиво као и саморањавање, те сте због сифилиса који вас је избацио из војничког строја у та времена врло лако могли завршити пред стрељачким водом састављеним и од властитих сабораца.
Детаљ славне фотографије на којој један човек, за којег се верује да је Аугуст Ландмесер, одбија да салутира нацистичким поздравом.
 - Sputnik Србија, 1920, 27.02.2022
ДРУШТВО
Чувена фотографија: Ко је човек који пркосно одбија нацистички поздрав /фото/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала