- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Патријарх Порфирије служио прву литургију у Саборном храму у Загребу после земљотреса

© Sputnik / Лола ЂорђевићПатријарх Порфирије
Патријарх Порфирије - Sputnik Србија, 1920, 19.08.2022
Пратите нас
Патријарх Порфирије служио је данас литургију у Саборном храму Преображења Господњег у Загребу, који је због обнове након земљотреса више месеци био затворен за јавност.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Храм Преображења Господњег у Загребу, који је оштећен у земљотресу у марту 2020. године, отворен је за вернике на Преображење, храмовну славу, после више месеци обнове. Патријарх српски Порфирије служио је литургију уз саслужење свештенства и монаштва Загребачке епархије, а обраћајући се присутнима у испуњеној цркви изразио је радост што се у храму могу служити верски обреди и окупљати верници.
„Земљотрес је обичним људима порушио њихове домове који се и до данас обнављају и сигурно ће доста времена требати да се дође до првобитног стања. И наш храм се обнавља, а иако није у потпуности обновљен, уређен је тако да можемо да се окупљамо и да служимо литургију. Сигурни смо због тога што је читав храм статички утврђен од темеља до крова. До сада је уграђено преко два километра челика, а читав храм је обложен специјалном карбонском масом која додатно утврђује зидове. Иако још увек има доста посла, храм је статички сигуран и може, а молимо се Богу да до дога не дође, поднети и много јаче ударе. Остаје да се изнутра до краја уреди живопис и да се спољна пластика зидова врати у свој првобитни изглед. Сигуран сам да смо због тога данас сви радосни, а да бисмо дошли до ове позиције, доста су помогли разни људи – појединци, али и европске и државне институције“, рекао је патријарх.
Он је додао да је данас Преображење и да није случајно што се баш на тај дан први пут служи литургија после земљотреса.
„Преображење је слава овог храма, храм је посвећен преображењу Господњег и место је да се скупљамо, али не да бисмо решавали било какве глобалне и локалне проблеме, без обзира у којој области човековог живота припадају, већ се сабирамо да се преображавамо и да растемо у Христу, врлини, добру и љубави, да духовно постајемо све већи“, рекао је патријарх.
Он је нагласио да је „Христ дошао у свет да буде карика између пролазног и непролазног, а човек је призван да се преображење и да његов циљ буде светост и приближавања Богу“.
„Колико год неко водио савршени живот и био морално исправан, ако нема Христа, бесплодан је сваки такав подвиг. Неопходно је да имам смирења и љубав према читавом свету, свесни да је благодат Божја та која нас носи и твори све што је честито и добро. А контрапродуктивно је кад смо обузети самољубљем и сујетом, мислећи да нам благодет припада и да смо је купили моралним животом и добрим делима“, истакао је патријарх.
Након литургије освештани су славски колачи и грожђе које се по веровању може јести тек након Преображења. Међу верницима били су и представници амбасаде Србије, као и више мањинских већника и активиста српских организација.
Иако је храм отворен за вјрнике, још увек су постављене скеле које тамо стоје од потреса у марту 2020, а предстоји још и комплетно живописање олтара, пише „Портал Новости“, гласник Српског народног вијећа Хрватске.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала