Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Шта је Београд предложио Приштини: Петковић изнео детаље из Брисела /видео/

© Tanjug / STRAHINJA ACIMOVICДиректор Канцеларије за КиМ Петар Петковић
Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић - Sputnik Србија, 1920, 19.08.2022
Пратите нас
Делегација из Београда је у Бриселу током дијалога са Приштином изнела два предлога када је реч о слободи кретања, саопштио је Петар Петковић и додао да је Приштина то категорички одбила.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

„Наша страна је изашла са два предлога, када је реч о слободи кретања. Односно како да пронађемо решење пре 1. септембра, јер је за тада Курти 'насилним одлукама најавио спровођење реципроцитета. Први наш предлог се односио на личне карте и ту смо били спремни да прихватимо оно што је договорено у Споразумуо слободи кретања 2. јула 2011. године, који су потписали Борко Стефановић и Едита Тахири. По питању личних карата, били смо спремни да за грађане Србије који имају пребивалише на територији централне Србије који иду на Косово и Метохију њима на административном прелазу Приштина издаје улазно-излазни документ. Били смо спремни да као што ми издајемо Албанцима који са Косова и Метохије улазе преко административних прелаза. Али то не сме да важи за Србе који живе на Косову и Метохији“, рекао је Петковић и додао да је "потпуна намера Аљбина Куртија да затру српско постојање, е то неће дозволити председник Вучић".
„Други предлог се односио на регистарске таблице, да опет се држимо споразума из 2011. године, где би испоштовали оно што је договорено.Сви власници аутомобила са пребиваштем на Косову користиће таблице за возило РКС или КС које ће издавати надлежни органи на Косову“, казао је Петковић.
Додао је да је Приштина укинула статусно-неутралне КС таблице.
Ми смо предложили, држећи се споразума, да сви који имају КМ таблице се пререгиструју на статусно-неутралне таблице КС, али је (Аљбин) Курти то категорично одбио“, нагласио је Петковић.
"Курти је све одбио, он у Брисел није дошао да разговара, већ из неких других разлога, о чему ће у недељу говорити председник Вучић", додао је.

"Сви јасно виде да је то отварање потпуно неважне теме у оваквом тренутку"

Петковић је рекао да су представници ЕУ, као и специјални изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар били коректни током разговора и да разумеју ситуацију са личним картама и регистарским таблицама.
"Сви јасно виде да је то отварање потпуно неважне теме у оваквом тренутку када треба да се разговара о ЗСО, енергетици и многим другим важним питањима. Чињеница да Курти покреће теме које су биле готово неважне јер смо имали споразум са стикерима који је солидно функционисао, показује да је циљ Куртија дестабилизација на Западном Балкану", рекао је Петковић.
Навео је да српски народ на КиМ добро зна колико се тим на челу са Вучићем бори да сачува мир и стабилност.
"Тамо је нарасла нова генерација која жели да живи у слободи, виде како њихови вршњаци живе у централној Србији, не желе да живе у Куртијевој држави, зато је важно да са Србима разговарамо и са свима осталима тражимо решења, да идемо у правцу компромиса. Оног дана када су се у четири општине упалиле сирене, када је од црквеног звона брујало све, у тим и таквим тренуцима најбоље разумеју шта значи вредност живота, будућност и да не пролијемо ниједну кап крви. За то се боримо", закључио је Петковић.
Александар Вучић - Sputnik Србија, 1920, 19.08.2022
СРБИЈА
Вучић померио обраћање јавности за недељу у 13.30 часова
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала