Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

„Страшно је гледати ово“: Гренел фрустриран јучерашњим дијалогом у Бриселу

© AP Photo / Evan VucciРичард Гренел
Ричард Гренел - Sputnik Србија, 1920, 19.08.2022
Пратите нас
Специјални изасланик бившег председника САД за дијалог Ричард Гренел изјавио је да је фрустриран јучерашњим дијалогом у Бриселу и да је он показао да је за решење неопходна јака америчка дипломатија са мишићима.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Он је на видео конференцији у организацији америчког Института за политике рекао да се дошло до потпуног колапса дијалога и подсетио да је бивши амерички председник Доналд Трамп имао визију да се са политичких преговора који ништа не доносе пређе на економске.
"Уместо да се сконцентришу на економски развој и обезбеде послови за младе и инвестиције. Сада је страшно гледати ово. Ово је било фрустрирајуће, актуелна аднинистрација Бајдена не ради много, ти људи не знају како да се носе са тим", рекао је Гренел.
Истакао је да је за решење ситуације неопходно америчко лидерство, администрација Џоа Бајдена која је укључена у дијалог.
"Фрустрирани смо мањком напретка и новим конфликтима. Видели смо мало. Видели смо јавно шта говоре и како пуштају Европљане да раде. Европљанима треба помоћ Американаца. Позивамо Бајдена да се укључи у Балкан и да иступу са лидерством САД на Балкану", рекао је Гренел.
Он је подсетио да је косовски премијер Аљбин Курти тврд преговарач и да је одбио све што су предложили ЕУ, САД, па и Србија и да то није добро и да је у дијалогу компромис кључан.
"Он је чврст преговарач, али када изађе са неком идејом то није једносмерна улица, потребан је компромис. Тако би добио визну либерализацију. Курти је у праву што је скептичан према обећањима за визну либерализацију, али балканске земље морају да испуњавају обавезе или ће бити одбијене на ЕУ путу", рекао је он.
Говорећи о регистарским таблицама, Гренел је рекао да је за тај конфликт крив Курти који је иступио са идејом да споразум мора да се испуни.
"То није добра идеја, нарочито ако погледате регион сада са конфликтима. Позвао бих га да преговара. То није једносмерна улица. А САД морају да иступе са решењем. Концентришите се на економски развој, на послове за младе, за 20+ година након сукоба научили смо ваљда да политичке фразе не доприносе. То ће променити ситуацију, људи желе да виде економски напредак. Политика није решење", сматра он.
Коментаришући изјаву шефа европске дипломатије Ђузепа Бореља, Гренел је рекао да га разуме, али да није био паметан потез да се Вучић и Курти пусте из Брисела без заказаног новог састанка.
"Није сигурно када кажете наредних дана. Фрустриран сам јер пре понедељка неће моћи ништа да се закаже. време истиче. Заказивање састанка није напредак. Поштовање претходних споразума је кључно", рекао је он.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала