- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

У ком положају тела лек најбоље делује

CC0 / / Узимање лека
Узимање лека - Sputnik Србија, 1920, 19.08.2022
Пратите нас
Када прогутамо пилулу, она почиње дуго и сложено путовање преко нашег желуца, кроз црева која се увијају, а затим улази у крвоток. Али у зависности од нашег положаја после узимања пилуле, апсорпција може бити отежана толико да ће желуцу требати више од сат времена да раствори лек.
Истраживачи са Универзитета „Џонс Хопкинс“ желели су да истраже који положај тела када пијемо лекове омогућава да се таблета што пре раствори у желуцу и ослободи у горњи део црева. Научници су направили симулацију и установили да се лек најбрже апсорбује не када стојимо или седимо, већ када легнемо на десни бок.
„Били смо веома изненађени да је положај тела имао тако огроман утицај на брзину растварања пилуле“, истиче Рајат Митал, информатичар који проучава динамику флуида на Медицинском факултету „Џонс Хопкинс“.
„Никада нисам размишљао, али сада ћу сигурно то имати на уму сваки пут када попијем таблету“.
Лекови који се уносе оралним путем апсорбују се у крвоток у цревима. Да би стигли тамо, прво морају да прођу кроз желудац и пилорус, вентил који се отвара и затвара током варења.
Иако можда нисте толико забринути колико брзо ваше тело апсорбује витаминске суплементе, апсорпција лекова има озбиљне последице на то колико брзо лекови против болова почињу да делују или колико брзо ће вам се стабилизовати крвни притисак – да не помињемо проналажење праве дозе за жене и за мушкарце.
Митал и његове колеге тестирали су четири положаја користећи свој компјутерски модел људског стомака, који је био заснован на сликама скенирања тела високе резолуције тридесетчетврогодишњег мушкарца.
Назван StomachSim, модел је симулирао течност и биомеханику пилуле која се креће кроз дигестивни тракт и колико брзо би била избачена из желуца у дванаестопалачно црево, први део танког црева где почиње апсорпција хранљивих материја.
Када се таблета узме када смо нагнути или лежимо на десној страни склизнула би у најдубљи део компјутерског модела желуца и „растворила“ би се два пута брже од пилула које смо узели у усправном положају.
Лежање на левој страни или нагињање на леву страну успоравало је растварање тако да је било потребно и до пет пута више времена да се таблете апсорбују у том положају у поређењу са усправним положајем, где су гравитација и анатомија на страни желуца.
„За старије, који седе у колицима или су приковани за кревет, то да ли су нагнути на леву или десну страну може имати огроман значај“, објашњава Митал.
Претходне студије су на сличан начин откриле да лежање на десној страни убрзава брзину којом желудац празни храну у црева, а да седење, стајање или нагињање удесно такође убрзава апсорпцију оралних лекова.
Да би направили корак даље, истраживачи су симулирали шта се дешава са апсорпцијом таблета ако неко има стање које се зове гастропареза, где оштећени нерви или ослабљени стомачни мишићи заустављају или успоравају стомак да се правилно празни.
Открили су да је чак и мало смањење симулиране пробавне снаге желуца довело до уочљивих разлика у томе колико брзо пробавља и избаци таблету у дуоденум – слично променама у држању.
„Само држање има тако огроман утицај на то, што је еквивалентно нечијем стомаку који има веома значајну дисфункцију што се тиче растварања пилуле“, напомиње Митал.
Наравно, много тога се дешава након што лекови и храна прођу кроз стомак, у црева и коначно у крвоток. Такође не заборавимо да су компјутерске симулације корисни, али веома поједностављени модели сложених процеса.
Колико течности, гаса и хране имате у стомаку такође може утицати на варење, али истраживачи то нису моделирали.
„Упркос овим и другим ограничењима, показали смо да рачунарски модели и симулација механике желудачне течности могу пружити корисне и јединствене увиде у сложене физиолошке процесе који су у основи растварања лека“, пише тим у извештају који је објављен у часопису „Физикс оф флуид“ (Physics of Fluids).
Начин на који наша тела обрађују лекове такође може бити донекле ван наше контроле, захваљујући нашим генима.
У пољу званом фармакогенетика, студије гена који кодирају ензиме задужене за разлагање једињења бацају светло на то зашто људи реагују на исте лекове на различите начине – разлике које се могу пратити све до наших праисторијских рођака, неандерталаца.
Дакле, док ваше држање наизглед чини велику разлику у томе колико брзо ваше тело апсорбује оралне лекове, у причи је много више од тога.
Најбољи начин да се уверите да су лекови ефикасни је да се сетите, пре свега, да их узимате у одређено време и онако како је прописано.
Лекови - Sputnik Србија, 1920, 18.06.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Kако лекови знају у који део тела да иду
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала