- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Богохулно и неопростиво: И балтичке земље повеле рат против совјетских споменика

© Sputnik / Уђи у базу фотографијаСпоменик Ослободиоцима у Риги
Споменик Ослободиоцима у Риги - Sputnik Србија, 1920, 20.08.2022
Пратите нас
Русофобна хистерија у балтичким земљама не јењава. Осим што су власти Летоније прогласиле Русију за спонзора тероризма и обуставиле издавање туристичких виза за Русе, ова држава, као и Естонија и Литванија, активно се бори и против совјетског наслеђа.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Рушењем споменика који су подигнути у част совјетских хероја и војника, балтичке земље, како оцењују за Спутњик руски експерти, желе да избришу из сећања улогу Совјета у борби против фашизма.
По налогу летонских власти ове недеље срушени су споменици, као и плоча која је посвећена ослобођењу Риге од нациста. Један од споменика био је подигнут у част руског револуционара Владимира Лењина, док је други био посвећен совјетском дипломатском куриру Теодору Нете. Осим тога, у главном граду Естоније – Нарви демонтиран је тенк-споменик Т-34, док је у литванском граду Клајпеди срушен споменик посвећен совјетским херојима који су погинули током ослобађања државе од нациста.
Заменик портпарола руског МИП-а Иван Нечајев изјавио је да је рушење споменика херојима Другог светског рата у балтичким земљама чисто богохуљење. „Ове године је срушено око 50 споменика војницима погинулим током Другог светског рата“, нагласио је дипломата.

Прекрајање историје

Како каже за Спутњик Андреј Головатјук, пуковник у резерви и члан председништва организације Официри Русије, власти балтичких земаља руше споменике јер хоће да прекроје историју.
„Ове земље су се одлучиле на овај потез јер желе да забораве шта се десило у историји. Стотине хиљаде совјетских војника погинуло је током ослобађања балтичких земаља од фашиста. Због тога, они желе да у потпуности избришу из свог сећања улогу совјетског народа у борби против фашизма“, објашњава саговорник.
Борис Јулин, историчар и војни експерт, још је оштрији у оценама. Он каже да се у овим балтичким земљама, од 1991.године на власти налазе фашистички режими. Према његовим речима, рушењем споменика, Естонија, Летонија и Литванија желе да покажу да се на овај начин ослобађају од руске „окупације“.
„Њихова власт је увек била на страни Хитлера. За њих је страшан пораз да њихова земља има било какву повезаност како са Лењином тако и Совјетским Савезом. Ови људи су фанови фашизма. Рушењем споменика то и показују“, сматра стручњак.

Прате светски тренд

С друге стране, према речима Головатјука, балтичке државе се рушењем споменика додворавају Сједињеним Америчким Државама и показују да прате светски тренд у осуђивању Русије због спровођења специјалне операције у циљу демилитаризације и денацификације Украјине.
„Када су ове земље ушле у НАТО, било је јасно да ће се у потпуности придржавати свих америчких наредби“, наглашава саговорник.
На питање да ли ће Русија реаговати на рушење споменика у овим земљама, Головатјук каже да није искључено да ће руска држава предузети како економске и политичке, тако и дипломатске мере. Јулин је с друге стране недвосмислен у оцени да Русија мора да предузме оштре мере.
„На територијама ових земаља влада нацизам. Против овога се морамо борити“, наглашава стручњак.
Портпаролка министарства спољних послова Марија Захарова изјавила је да се антируска кампања балтичких држава спроводи под пуним покровитељством Брисела и Вашингтона.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала