- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Цена струје на берзама дивља, европске државе најављују субвенције грађанима

© Sputnik / Илья Наймушин / Уђи у базу фотографијаДалековод
Далековод - Sputnik Србија, 1920, 20.08.2022
Пратите нас
Због великог скока цене струје, до краја идуће године норвешка електромрежа неће наплаћивати тарифе за пренос струје. И друге државе покушавају да субвенцијама помогну грађанима – али то и не иде лако јер цене на берзама дивљају.
Немачка индустрија која у великој мери зависи од гаса: произвођачи стаклених боца, челика, лекова, хемикалија па чак и перионица веша, већ су у проблему и стрепе од прекида рада. Кажу, и пре бриселског договора о штедњи срезали су потрошњу, а за прелазак на друго гориво треба им време.
рошкови су огромни, такве мере, то није нешто што можемо да спроведемо за пола године или годину дана. Предузели смо разне мере и већ уштедели и до 20 одсто гаса, можемо да управљамо електраном само ако имамо обезбеђено снабдевање. Не можемо делимично да затворимо постројење, за нас је то укључено или искључено", рекао је Јан Екерскорн, директор компаније "Цинкпауер Мекенхајн".

Цена струје на Балтику експлодирала, Шведска најављује веће субвенције

Балтичка берза струје ове седмице је експлодирала - струја у једном часу достигла цену од невероватних 4.000 евра за мегават-сат.
Просечна цена за Литванију била је рекордних готово 830 евра, па је земља позвала регулаторе Европске уније да реагују на тржишту електричне енергије. У страху од још веће кризе, предузећа су затражила од владе да ограничи цену и извоз.
"Треба покренути овај проблем на европском нивоу. Али ово је само један фактор. Други фактор је што тренутно, једноставно физички не производимо довољно струје. Држава би могла да све капацитете и оне што мало више загађују, као што су гас и мазут - врати на тржиште", навео је Андријус Романовскис, председник литванске пословне конфедерације.
У Шведској најављују веће субвенције за струју како би заштитили потрошаче.
"Швеђани могу бити сигурни да ћемо подржати домаћинства и предузећа, посебно она која су најтеже погођена. Желимо да уведемо максималну цену електричне енергије, а то значи, најмање 30 милијарди шведских круна за рефундацију струје за домаћинствима", рекла је премијерка Шведске Магдалена Андерсон.
Економисти оцењују да је повећање дотација контрапродуктивно, јер ће довести само до веће потрошње струје, преноси РТС.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала