- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

„Фич“ потврдио кредитни рејтинг Србије

© Sputnik / Александар МилачићСрпски динари
Српски динари - Sputnik Србија, 1920, 20.08.2022
Пратите нас
Aгенција „Фич Рејтингс“ потврдила је у свом извештају кредитни рејтинг Републике Србије на нивоу ББ+, уз стабилне изгледе за његово даље повећање.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

У извештају aгенцијe „Фич Рејтингс“ наводи се да је кредитни рејтинг Србије подржан кредибилним оквиром макроекономске политике, одговорном и опрезно вођеном фискалном политиком и растом бруто домаћег производа, саопштило је Министарство финансија.
„Снажан раст економске активности и раст пореских прихода утицали су на смањење дефицита опште државе, који је у 2021. години износио 4,1 одсто БДП-а. У наредном периоду очекује се наставак смањења дефицита, на 3,0 процента до краја године и 2,5 одсто у 2023. години“, наводи се у саопштењу.
Министарство финансија напомиње да ће нова фискална правила, која се до краја године договарају са ММФ-ом, помоћи да се дефицит опште државе у 2024. години смањи на 1,6 одсто БДП-а.
Пројектовано смањење дефицита обезбедиће враћање јавног дуга на силазну путању.
Агенција предвиђа да ће учешће дуга опште државе у бруто домаћем производу пасти, за 3,4 процентна поена у 2022. години, на 53,7 одсто, и на 48,6 одсто на крају 2024. године, што је знатно испод просека за земље са сличним кредитним рејтингом.
Агенција похваљује и чињеницу да је просечно време до доспећа дуга продужено на 8,3 година, са 6,8 године, колико је износило на крају 2021. године.
Очекивања Агенције су да ће се у 2022. години емитовати дуг превасходно у домаћој валути, што ће довести до раста учешћа дуга деноминованог у динарима и смањења валутног ризика.
Фич“ процењује да ће, упркос ограниченим директним трговинским и финансијским везама са Русијом и Украјином, због ниже спољне тражње везане за нижи раст спољнотрговинских партнера као и слабије домаће потражње која проистиче из неизвесности и растуће инфлације која оптерећује приватну потрошњу, али и због виших светских цена примарних производа, раст бруто домаћег производа Србије у 2022. години износити око 3,0 одсто.
Коронавирус утиче на пад берзе - Sputnik Србија
Све о домаћој и светској економији

Прочитајте овде

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала