- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Како ће Србија у свемир — заједно са бившим југословенским републикама

CC0 / Pixabay / Сателит
Сателит - Sputnik Србија, 1920, 20.08.2022
Пратите нас
Комитет за развој свемирског програма из Новог Сада дуже од деценије развија свемирски програм и у сарадњи са иностраним партнерима — шаље сателите у свемир. Од недавно удружили су се и са бившим југословенским републикама.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Стручњаци Комитета од 2019. блиско сарађују са колегама из Индије, која ове године слави 75 година независности.
„Ми смо у оквиру обележавања Дана независности укључени у програм лансирања 75 студентских сателита“, изјавио је за РТС председник Управног одбора Комитета Душан Радосављевић и подсетио да су прошле године у оквиру исте сарадње лансирана три мала сателита у орбиту.
Четврти сателит, који је поклон у знак пријатељства две земље, биће лансиран до краја године. Новосадски стручњаци за свемирски инжењеринг сарађују са САД, Тунисом, Русијом, Ганом, Италијом, Мађарском, свим државама које имају неки вид свемирског инжењеринга, укључујући и земље региона.
„Удруживање бивших југословенских република се десило пре око месец дана. Морамо да сарађујемо, поготово у оваквим стварима је онда наш регион довољно велики и онда све то има смисла. Пуно се радило, имамо резултате који нису мали. Договорили смо се да зарад будуће сарадње, поделимо сва наша постигнућа, што смо и урадили, да не губимо време“, рекао је Радосављевић.
Како је објаснио, прихваћена је иницијатива да четврти сателит, који ће бити лансиран у сарадњи са Индијцима, заправо буде сателит Индије и Свемирске асоцијације Југоисточне Европе, па регион тако до краја година заједнички „одлази у свемир“.
„Мислим да је то леп почетак сарадње и један поклон Србије за цео регион“, казао је Радосављевић и додао да је важно да људи што пре осете бенефит од развоја свемирске технологије, почев од домаћих стручњака који би радили у сопственој земљи.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала