- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Могу ли одрасли људи још мало да порасту

CC0 / Pixabay / Метар за мерење дужине
Метар за мерење дужине - Sputnik Србија, 1920, 20.08.2022
Пратите нас
Раст је процес који углавном траје до одређеног старосног доба, а на то колико ћемо бити високи утичу различити фактори. Неки људи не воле своју висину и желели би да буду виши бар неколико центиметара.
Пресудан фактор за то колико ћемо бити високи је генетика. Међутим, постоје начини да изгледате виши, али и да спречите губитак висине, што је уобичајена појава како људи старе.
Висина зависи од низа фактора, укључујући: генетику, пол, одређена медицинска стања, исхрану, вежбање, али и лучење хормона раста из хипофизе. Ипак, генетика игра најзначајнију улогу у томе колико ће особа бити висока.
Пол је још један биолошки фактор који игра улогу у одређивању висине особе. Жене обично имају мањи потенцијал укупне висине од мушкараца.
Одређена медицинска стања имају своју улогу у расту. Следећи услови могу променити начин на који особа расте током детињства: макросомија, патуљасти раст, артритис, нелечена целијакија, било које стање које захтева продужену употребу стероида, Даунов синдром, Тарнеров синдром, Марфанов синдром…
Исхрана, иако можда на први поглед не изгледа тако, такође утиче на то колико ће неко бити висок. Храна која укључује изворе витамина и минерала утиче повољно да расту. Насупрот томе, појединци који не добијају адекватну исхрану можда неће достоћи одређену висину.

Раст и исхрана

Студије су откриле да како се исхрана временом побољшавала, људи су добијали на висини. Ово сугерише да ће деца која се хране намирницама богатих калцијумом, протеинима и другим хранљивим материјама моћи максимално да искористе потенцијал за раст.
Физичка активност такође игра улогу у расту и висини у детињству, јер она помаже ослобађање хормона раста. Када се овај хормон активира, дете које се бави спортом може достићи већу висину од оног које није физички активно.
Већина деце женског пола достиже своју пуну одраслу висину у доби од 14. до 16. године. Већина мушке деце достиже пуну висину у доби између 16. и 18. године. Раст се обично завршава са 18. година, мада се оставља могућност раста и до 23. године.

Раст и начини како визуелно да повећате висину као одрасла особа

Иако особа не може повећати своју висину након што су се плоче раста у костима затвориле, постоје начини да изгледају виши. Ево неколико савета како је могуће да свако од нас изгледа виши. Вежбајте добро држање држећи рамена уназад, повлачењем стомака према кичми са благо ангажованим мишићима, држите главу у равни са телом, поставите стопала у равни са раменима…
Особа може практиковати и добар седећи положај у коме ће изгледати визуелно виша: држите стопала равно на поду док седите, подесите висину столице тако да бутине остану паралелне са подом, избегавајте прекрштање ногу, подупирите леђа помоћу малог јастука…

Ојачајте мишиће језгра

Снажан средњи део леђа може помоћи особи да задржи добро држање и изгледа више. Основни мишићи су мишићи на стомаку и дуж кичменог стуба, пише е-клиника.
Ови мишићи помажу у подршци кичми. Када су ови мишићи сувише слаби, кичма није правилно подржана и може се стиснути. Ово такође може довести до погнутости.
Да бисте добили јаче мишиће језгра, можете испробати вежбе: држите трбушне мишиће ангажованим, задржите позицију на врху склекова. Лежећи на стомаку, испружите руке, ноге и главу од пода и држите их истовремено. Лежећи на леђима са савијеним коленима и стопалима на поду, подигните главу и рамена користећи мишиће језгра.

Узимајте суплементе

Неки витамини и минерали могу допунити здраву исхрану. Одређени суплементи могу помоћи у јачању костију. Додавање калцијума и витамина Д може побољшати густину костију и спречити стања која могу довести до остеопорозе, артритиса, прелома…
Особа треба да избегава суплементе за које произвођачи тврде да могу довести до раста у одраслом добу. Када се плоче за раст затворе, што се дешава након пубертета, не постоји начин да се порасте, без обзира на то шта се појављује на етикети бочице са суплементом.

Једите здраву храну

Према прегледу литературе из 2016. године, просечна висина одрасле особе се повећала у земљама са високим приходима у кратком периоду. Аутори студије напомињу да претходна истраживања показују да су побољшања у исхрани, као и укупни побољшани животни стандард и смањена изложеност болестима, одговорни за повећање висине. Уравнотежена исхрана укључује разноврсно поврће, воће, целе житарице и немасно месо.
Уравнотежена исхрана обезбеђује телу хранљиве материје које су му потребне за одржавање јаких костију и спречавање остеопорозе и губитка коштане масе. Губитак кости може довести до губитка висине.

Носите ципеле са потпетицом или платформом

Ношење ципела са вишом петом или платформом је једноставан и згодан начин да визуелно изгледате виши. Међутим, студија из 2016. године показала је да ношење ципела са вишом потпетицом и ходање већом брзином могу нарушити равнотежу особе, што може довести до повреда.
Друга студија из 2016. године открила је да ношење високих потпетица оптерећује цервикалне и лумбалне мишиће код здравих жена. Аутори наводе да би то могло довести до умора мишића, отока и отежаног кретања.

Начини спречавања губитка висине

Иако одрасли не могу учинити много да повећају своју висину, они могу предузети одређене кораке да избегну губитак висине повезан са годинама.
После 30. године живота, свако од нас може изгубити и до 1,27 сантиметара висине по деценији због остеопорозе, компресије кичме и неких других разлога. Ово може довести до значајног губитка висине током времена.
Генетички научни центар  - Sputnik Србија, 1920, 10.06.2022
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА
Да ли све болести наслеђујемо од родитеља и од чега зависи да ли ћемо се од њих и разболети
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала