- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону
Црногорски премијер Дритан Абазовић - Sputnik Србија

Пала Влада Црне Горе

Пратите нас
Посланици Скупштине Црне Горе изгласали су неповерење Влади Црне Горе премијера Дритана Абазовића.
За неповерење Влади, за које се гласало на иницијативу пет странака предвођених Демократском партијом социјалиста (ДПС) Мила Ђукановића, изјаснило се 50 посланика, док је против био један посланик. Укупно је гласао 51 посланик од 81 у црногорском парламенту.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
00:51 20.08.2022
За неповерење Влади Дритана Абазовића гласало је 50 посланика, док је против неповерења био један посланик. Гласао је 51 посланик у Скупштини Црне Горе
00:51 20.08.2022
Влади Црне Горе је изгласано неповерење
00:44 20.08.2022
Гласање ће бити јавно и обављаће се прозивком посланика
00:42 20.08.2022
Расправа је завршена, следи гласање после кратке паузе
00:24 20.08.2022
Абазовић се захвалио министрима са којима је сарађивао на „успешном раду и неким историјским потезима“
00:23 20.08.2022
Вечерас победу односи ДПС Мила Ђукановића уз помоћ неких опозиционих снага, које можда више нису опозиционе, рекао је Дритан Абазовић.
Он је додао да верује како ДПС више неће формирати ниједну владу када се суочи са судом грађана.
00:19 20.08.2022
Милош Конатар (ГП УРА) рекао је да ДПС није ушао у подношење иницијативе за смену Владе, а да претходно није имао договор о гласању.
„Нисам знао са ким ДПС има договор, али по ономе што је најављено, постоји договор између ДПС-а и Демократа. То је политички легитимно. Није проблем да пређемо у опозицију, а ви на позицију парламентарне већине“, рекао је Конатар.
Како је казао, ГП УРА није имала потврду до излагања Бечића да ће Демократе гласати за неповерење Влади.
23:55 19.08.2022
Избори су једино часно решење, рекао је Бечић
23:55 19.08.2022
Бечић: Не желе разговоре јер желе да остану техничка Влада и тако сачекају изборе
Алекса Бечић (Демократе) рекао је да се грађани добро сећају ко је „прекројио изборну вољу“.
„Није се добро скривати и позивати на Темељни уговор. Није добро ни злоупотребљавати питање борбе против организованог криминала и корупције... Што се тиче данашње паузе, рекао сам да је то покушај политичког блефирања с више страна. Оно што сте нам доставили није иницијатива, већ саопштење за јавност у ком су сублимиране Абазовићеве изјаве“, поновио је Бечић. Он је рекао да се може десити „политички ресет“ и да се после данашње седнице разговара о новој политичкој већини.
Бечић је рекао да је то одбијено јер „остају влада у техничком мандату и хоће тако да уђу у следеће изборе“.
23:53 19.08.2022
Андрија Мандић је, обраћајући се Абазовићу, рекао да се дуги низ година водила „прљава кампања од структуре о којима сте данас причали“.
„Катнић, Лазовић и Радоњић су Милану Кнежевићу и мени смештали државни удар, који су паковали у причу како да скрену пажњу с њихових послова. Док су они узимали милијарде, требало је забавити народ у Црној Гори“.
Он је рекао да је Абазовић направио грешку што није дозволио ДФ-у да се обрачуна с организованим криминалом и корупцијом.
„Сад ћемо сви доћи на шведски сто ДПС-а, Бемакса, оних који ће вечерас испаљивати ватромет кад буде оборена ова Влада“.
Мандић је премијеру Абазовићу поручио да време које стоји на располагању техничкој Влади искористе да додатно раскринкају „црногорске битанге и лопове, нарко дилере и шверцере цигара, јер имате могућност да то урадите у веома кратком року“.
23:23 19.08.2022
Ово је политички обрачун у ком неко мора да извуче дебљи крај. С обзиром да сам много политички слабији, финансијски неупоредиво - то су светови, људи из подземља које ја немам а он има, медији које ја немам а он има - вероватно се победник можда унапред зна. Али то не значи да ако сам допринео само мало, да неко други неће узети бакљу и упалити светло у потпуности. Ко уради то, бићу ту да му честитам. То је политички обрачун подгоричких, парламентарних и председничких избора. Или ће отићи Мило Ђукановић или Дритан Абазовић, а након њега још и многи дритани после њега, рекао је црногорски премијер.
23:13 19.08.2022
Ово што се вечерас дешава у Црној Гори је да нестане или Дритан Абазовић или Мило Ђукановић са политичке сцене, рекао је црногорски премијер.
23:11 19.08.2022
Мандић: Против ДПС су 42 посланика, али не могу да се договоре
Андрија Мандић (ДФ) рекао је да најмање 42 посланика препознаје ДПС као свог кључног политичког противника, али да се сада види да у тој већини не може да се нађе заједнички језик...
Мандић је показао папир с потписима 20 посланика ДФ-а, као подршку предлогу коалиције „Црно на бијело“ и СНП-а за реконструкцију Владе.
„То је 29 потписа, чули сте господина Лекића који дели овај наш став, то је 30“
„Немамо снаге да као парламентарна већина конституисана 30. августа 2020. нађемо заједнички језик, на чему инсистира ДФ, да схватимо да нема безгрешних. И премијер Абазовић има много мана, као и сваки посланик, правили смо сви велике грешке, али оно што ће остати као велика тековина је да је Абазовић показао снагу да се уздигне изнад онога што припада једном обичном политичару“, навео је он.
Казао је како се Влада обара због Темељног уговора са СПЦ, али и од стране „оних који су веома заинтересовани да могу да наставе да раде оне послове одраније“.
Мандић је рекао да ниједан посланик Нове српске демократије, да је дошло до реализације пројекта реконструкције, не би ушао у ту Владу.
„И то сам рекао Абазовићу. Фотеље нису кључне, већ да победи политичка идеја коју је подржала већинска Црна Гора. Ако сви кажемо да је ДПС наш кључни политички противник“
Рекао је да су имали „формулу која ће омогућити да се крене напред“.
„Нажалост, то се неће остварити. Вечерас, кад падне Влада, ће се славити у Генексу, Бемаксу, славиће нарко дилери, шверцери цигара и свако ће рећи - Мило Ђукановић је оборио Владу“.
Мандић је рекао да је најбитнија будућност Црне Горе.
„Нека Вам служи на част, нема премијера који је изговорио оно што сте данас изговорили, и историја ће забeлежити да сте то рекли храбро и одговорно“, рекао је Мандић у обраћању Абазовићу.
Казао је да треба да му служи на част што је потписао Темељни уговор са СПЦ.
„Основни разлог за Вашу смену је што се кренуло у обрачун против криминала и корупције. Реконструисана Влада би на првом месту морала да има што сте записали - појачану борбу против организованог криминала и корупције“, рекао је Мандић.
22:46 19.08.2022
Абазовић је рекао да ДПС не би ни подносио иницијативу о неповерењу да претходно није обезбедио већину за њен пролаз.
"Међутим, шта је циљ? Циљ сваке кризе је да скривено учини видљивим. Остаје још један политички циљ који нико не може да оствари сам - да Црна Гора уђе у ЕУ. Али с оваквом политиком национализма, екстремизма, финансијског утицаја неких структура на политичка кретања, с овикавим сујетама - тај наш пут умногоме је отежан и тешко остварив. Лидери неких партија морају да оду у пензију. Многи треба и да одговарају... Зашто сам предмет свих напада - зато што не можете да ме гурнете у филм нити једне стране. Нити сам зеленаш нити бјелаш, нити четник нити партизан, нити усташа нити балија, нити комита нити литијаш. Ја сам грађанин Црне Горе, који покушава да се бори за једнака права свих индивидуа. Због тога сметам".
22:31 19.08.2022
Абазовић: Можда је боље да све заврши вечерас
Премијер Дритан Абазовић поручио је да за 100 дана нико није могао да уради више.
"За сто дана нико није могао да уради више. Нећу да поднесем оставку, зато што ћемо за пола сата да гласамо. Пад Владе и оставка је исто".
Казао је да га радује да су неки тек након 10 сати почели да говоре како ће да гласају.
"Ако неко вечерас хоће да направи већину с ДПС-ом, немојте ГП УРА више звати за сто. Вечерас имамо могућност да гласамо и не гласамо за иницијтиву ДПС-а", рекао је Абазовић.
Он је казао да је Темељни уговор није потписао због функције, већ због народа и помирења, нарочито православног народа.
"Ако неко хоће да направи већину са ДПС-ом, не треба више УРУ да зове да преговарају", поручио је Абазовић.
22:17 19.08.2022
Јоковић: Света је рука која је потписала Темељни уговор
Потпредседник Владе и председник СНП-а Владимир Јоковић истакао је да је ова Влада потписала Темељни уговор са СПЦ у року од 100 дана, а да претходна Влада то није учинила за годину и четири мјесеца.
"Света је рука која је потписала Темељни уговор и велики је човек Дритан Абазовић кад је то поред свих Срба потписао и он је за дуго тиме уткао добар однос српског, албанског и црногорског народа", рекао је Јоковић.
21:45 19.08.2022
Милачић: Иницијатива блеф да се сачува фотеља
Лидер Праве Црне Горе Марко Милачић казао је да је иницијатива за реконструкцију "мега блеф"
"Ово није никакав предлог. Ништа овде нисте понудили што нисте причали претходних дана. Ово ће ући у уџебнике историје као документ којим је покушано да се на најбржи начин сачува фотеља", поручио је Милачић Абазовићу.
Он је казао да је Права ЦГ сада убеђенија него икад да Влада треба да падне.
"Ово што сада радите је толико политички јадно. Сећате се Здравка Кривокапића који није дошао а прихватио је да оде из фотеље. Ви читави дан радите ово да сачувате фотељу. Нама причате о сарадњи са ДПС-ом као да неко данас хоће да прави Владу са ДПС-ом", рекао је Милачић.
21:41 19.08.2022
Мартиновић: Рушимо, ништа друго, само Владу ДПС-а
Посланик Демократа Владимир Мартиновић казао је да вечерас не руше ништа друго, осим Владу ДПС-а.
"Нудим победницима од 30. августа да потпишу документ да неће правити било какве комбинаторике са ДПС-ом. Мислим да је то поштена понуда и да на тај начин омогућавамо да се ресетују односи на 30. август", рекао је Мартиновић.
21:39 19.08.2022
Лекић: Вечерас нећу обарати Владу, можда за 14 дана
Посланик Демоса Миодраг Лекић казао је да је Влада заслужила да буде оборена.
"Ја нећу гласати за пад Владе, нећу је ни бранити. Нећу правити друштво ДПС-у и њеном председнику", рекао је Лекић.
Он је рекао да, пошто је покренута још једна иницијатива за изгласавање поверења Влади, тих 14 дана треба искористити.
"Нисам оптимиста да ћемо наћи неко решење, али смо дужни да то урадимо. Дужни смо према том 30. августу", казао је Лекић.
21:06 19.08.2022
Заједно с ДПС-ом срушили сте 43. Владу и, не трепнувши, разрешили Бечића, с ДПС-ом сте гласали све оне противуставне законе, и како онда неко може очекивати да, у политичком смислу, заслужите подршку Демократске Црне Горе, упитао је Копривица.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала