- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Шолц о умешаности у аферу: Не сећам се

© Sputnik / Лола ЂорђевићНемачки канцелар Олаф Шолц
Немачки канцелар Олаф Шолц  - Sputnik Србија, 1920, 20.08.2022
Пратите нас
Немачки канцелар Олаф Шолц други пут је пред државном истражном комисијом одбацио оптужбе за умешаност у аферу утаје пореза хамбуршке приватне банке „Варбург“, док је био на челу тог града.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Истражни органи покушавају да утврде јесу ли Шолц или друге водеће социјалдемократе (СДП) употребили свој утицај на „Варбург“ банку како би помогли да се избегне враћање 47 милиона евра пореског повраћаја.

„Нисам имао утицај на пореске поступке ‘Варбург’ банке“, рекао је Шолц.

Реч је о афери „Камекс“ (Cum-Ex) која је у јавност избила 2017. и Шолца прати годинама, а односи се на банке које су помагале својим клијентима у утаји пореза на добит од дивиденди. Шолц је од почетка негирао да је његова бивша канцеларија градоначелника Хамбурга учествовала у „Камексовој“ шеми.
Истражна комисија хамбуршког парламента посебно истражује три састанка које је Шолц 2016. и 2017. имао са сувласницима „Варбурга“, Максом Варбургом (Маx) и Кристијаном Олеаријусом.
Садашњи канцелар није оспоравао да је био на тим састанцима, али тврди да се не сећа садржаја разговора. Олеаријус је сведочио како је Шолц после првог састанка предложио да се банка против наплате 47 милиона евра, односно илегално враћеног пореза на капиталну добит, жали тадашњем министру финансија Хамбурга Петеру Ченчеру.
Ченчер, проминентни члан Шолцове СПД, потврдио је да је примио жалби, али је оптужбе о политичком утицају одбацио као неосноване, пренео је портал Б92.
Опозиција Шолца оптужује за нетранспарентну улогу у афери. Лидер опозиционих демохришћана (ЦДУ) Фридрих Мерц је у пословном дневнику „Ханделсблат“ Шолцово инсистирање да се не сећа разговора описао као неуверљиво, посебно у контексту важности теме и количине новца у игри, док је председник партије Левица Дитмар Барш оценио да „канцелара окружује облак неповерења“.
Немачки канцелар Олаф Шолц - Sputnik Србија, 1920, 09.08.2022
СВЕТ
Нова афера потреса Немачку: Тајне у Шолцовим мејловима - вредне 47 милиона евра
Немачки канцелар Олаф Шолц - Sputnik Србија, 1920, 09.07.2022
СВЕТ
Шок у Немачкој: Шолц био на забави партије на којој су девојке омамљене дрогом за силовање
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала