- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Медаља за Србију из мамине кухиње /фото, видео/

© AP Photo / Matthias SchraderАдриана Вилагош
Адриана Вилагош - Sputnik Србија, 1920, 21.08.2022
Пратите нас
Ђерђе Вилагош је пре 18 година на свет донела ћерку Адриану и сасвим сигурно да није ни сањала да ће у години пунолетства њено дете доћи до медаље на Европском првенству у атлетици.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Мали Иђош је најмања војвођанска општина са око 4.000 становника и као таква не пружа велике опције за дечје активности, због чега у први план долази улога родитеља и њихова подршка, што је до савршенства довела Ђерђе Вилагош.
Како је раније говорила, њена Адриана се такмичила у бацању вортекса, справе која личи на лопту за рагби и има закрилца на једној страни што јој омогућава летење.
Али, за бацање копља у породици Вилагош се чуло само током праћења атлетских првенстава.
„Морам да признам да за бацање копља нисам ништа знала. Када је Адриана ишла први пут на такмичење из бацања вортекса и то смо тек на интернету видели како се баца. Ми смо мислили годинама да ће бацати само вортекс поред рукомета, и да ће рукомет бити главни спорт. Како су дошли резултати и како је она прешла у старију категорију морала је да одлучи да ли ће да настави са атлетиком или са рукометом јер нема више бацања вортекса“, говорила је Ђерђе.
Како припадници мађарске националне мањине из Србије добијају подстицаје за боравак у матичној држави, тако је и породица Вилагош, односно ћерка Адриана, као талентована рукометашица, примљена у Националну рукометну академију Мађарске.
„Да ли су нам шансу да одлучимо да ли ће на рукомет или на копље, док не заврши осми разред. У то време смо покушали да усавршимо технику бацања копља, гледали смо технику на интернету заједно, анализирали смо све“, говорила је Ђерђе.
© AP Photo / Matthias SchraderАдриана Вилагош
Адриана Вилагош - Sputnik Србија, 1920, 21.08.2022
Адриана Вилагош
Из недеље у недељу, Адриана се све више интересовала за бацање копља што је значило и додатан изазов за њену мајку, истовремено и тренера.
„За разлику од почетка када ништа нисам знала, сматрам да сам доста напредовала, иако и даље много тога не знам“, навела је Ђерђе.
У свему породица Вилагош имала је подршку Драгише Ђорђића, некадашњег тренера некада најбоље српске бацачице копља Татјане Јелаче, али је мајка Ђерђе и даље одговорна за све, од почетка до краја, што је потврђено и на Европском првенству у Минхену.
„Мислила сам да ћу испасти после три серије. Причала сам потом са мамом и селектором, подигли су ме, осетила сам олакшање, осетила сам да могу да будем добра, да ћу успети“, говорила је Адриана после освојене медаље у Минхену.
Мамина кухиња је донела Србији медаљу, а сасвим је сигурно да сада Србија има обавезу да подржи породицу Вилагош и обезбеди јој довољно добре услове за наставак напредовања њихове ћерке како би бескрајан таленат могао да достигне пун потенцијал, за почетак на Олимпијским играма у Паризу 2024.
Адриана Вилагош - Sputnik Србија, 1920, 21.08.2022
СПОРТ
Српска хероина у шоку због огромног успеха: „Још не могу да схватим...“ /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала