Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

„Ако желе према ЕУ...“: Порука Србији из Хрватске због оптужнице за „Олују“, Београд одговорио

© Tanjug / NENAD MIHAJLOVICОбележавање Дана сећања на све страдале и прогнане у оружаној акцији „Олуја“
Обележавање Дана сећања на све страдале и прогнане у оружаној акцији „Олуја“ - Sputnik Србија, 1920, 21.08.2022
Пратите нас
Председник хрватског парламента Гордан Јандроковић рекао је данас да Загреб одбацује оптужницу против хрватских пилота која је подигнута у Србији и да ће Хрватска „заштитити своје грађане“.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Навео је да ће Хрватска користити преговоре Србије са Европском унијом „како би Србији послала поруку да такве ствари неће толерисати“
„Ако желе према Европској унији, морају да се европски понашају. Морају да одлуче да ли желе према Русији или Западу”, рекао је Јандроковић, преноси Танјуг.
Он је оценио да је оптужница „политичке природе“ и да „нема никаквог правног утемељења“.
„Србија подизањем оптужнице против хрватских пилота покушава да скрене пажњу са својих проблема. То што они раде не доприноси ни на који начин побољшању наших билатералних односа“, рекао је Јандроковић, преноси Хина.
Додао је да је Србија „земља која има пуно сопствених проблема“, наводећи питање Косова или одлуке о томе да ли Београд, како је рекао, жели „на руску или на страну Запада“.
Апелациони суд у Београду у четвртак је потврдио оптужницу против четворице хрватских пилота која их терети за ратни злочин над цивилима током акције „Олуја“.
Српско Тужилаштво за ратне злочине оптужило је 31. марта припаднике Хрватског ратног ваздухопловства Владимира Микца (67), Зденка Радуља (69), Жељка Јеленића (69) и Данијела Боровића (64) да су 7. и 8. августа 1995. наредили ракетирање колоне избеглица на Петровачкој цести код Босанског Петровца и у месту Сводна код Новог Града, који се у то време звао Босански Нови.
У тим је нападима погинуло је 13 особа, од којих шесторо деце, а повређене су 24 особе.

Брнабићева: А шта ви видите када се погледате у огледало?

Председница Владе Србије Ана Брнабић реаговала је поводом изјаве Јандроковића, који је запретио да ће Загреб блокирати пут Србије у ЕУ због оптужнице подигнуте против хрватских пилота одговорних за злочин на Петровачкој цести.
„Хрватско руководство сада и званично прети да ће блокирати европски пут Србије зато што, након 27 година тишине и неправде, тражимо да коначно неко одговара за стравичан злочин на Петровачкој цести. Једна чланица ЕУ се усуђује да јавно каже да уколико тражите правду за убиство српске деце – јер 4 их је тамо побијено, старости 6 до 13 година, да због тога не можете да будете део ЕУ“, рекла је премијерка.
Она је запитала да ли су то европске вредности и владавина права.

„И није вас срамота да то кажете отворено? Господине Јандроковићу, погледали смо се ми у огледало и схватили да, ако смо људи, морамо да тражимо правду за побијену децу – Јована Дрчу (6 година), Невенку (11 година) и њеног брата Жарка (9 година) Рајића, Дарка Вуковића (13 година). А шта Ви видите када се погледате у огледало? Човека који брани и слави убице деце, девојака и стараца? Поред четворо деце, убили су и Мирјану Дубајић, девојку од 21 године, Милку Ковачевић, баку од 83 године“, рекла је Ана Брнабић.

Она истиче да су хрватски „хероји“ побили из ваздуха ненаоружане људе који су били у збегу.
„Окренула се Србија будућности, не брините ви за нас. Баш зато коначно тражимо правду за крволоке који су децу побили, јер, као што је управо данас рекао председник Вучић, ако нисмо у стању децу да заштитимо, онда не заслужујемо да постојимо као држава. И, коначно, када ће се стећи услови да Александар Вучић посети највеће место страдања српског народа – Јасеновац? Још чекамо одговор на најаву службене посете. Хоћете ли успети да смогнете снаге да обезбедите председнику Србије да стави цвет на место стратишта десетина и стотина хиљада најбруталније побијених Срба, Јевреја и Рома, од стране усташког режима НДХ? Почните да гледате у будућност, биће Вам лакше“, закључила је премијерка, преносе Новости.
СРБИЈА
Хрватска се огласила о српској оптужници за „Олују“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала