- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Америка сигурним кораком корача путем СССР – само што су Совјети сакривали дементног шефа државе

CC BY-SA 2.0 / Flickr/David / Трабант испред зграде Конгреса на Капитолу у Вашингтону
Трабант испред зграде Конгреса на Капитолу у Вашингтону - Sputnik Србија, 1920, 21.08.2022
Пратите нас
У Русији се и данас препричава анегдота о Леониду Брежњеву, остарелом генералном секретару комунистичке партије СССР-а који је говор на отварању Олимпијаде у Москви 1980. године, завршио пет пута понављајући слово О, јер није схватио да су то олимпијски кругови.
То је пут којим данас, после толико деценија, корача Америка, која такође има свог Брежњева - њен председник се, улазећи у авион, саплиће и тетура, кад вози бицикл, неспретно пада, кад заврши говор који су му други написали и који чита са промптера не прескачући ни упутства намењена само његовим очима, пружа руку да се рукује са – ваздухом, сам није у стању ни да обуче сако, а кад му испадну наочари настаје права драма... Разлика је у томе што су Совјети дементног Брежњева скривали oд јавности, а Бајдена Американци мазохистички показују целом свету.

Гвоздену завесу сада спушта Америка

Америка је данас све сличнија Совјетском Савезу у време кад је био на силазној путањи. И сада се, као некад, гвоздена завеса спушта између Русије и Запада, с том разликом што је својевремено завесу желео да спусти СССР, а данас је спушта Америка.
Термин ”гвоздена завеса” први је употребио Винстон Черчил још 1945. објашњавајући америчком колеги Труману како је Совјетски Савез спустио гвоздену завесу изнад својих трупа. СССР од тог тренутка више није био савезник већ конкурент који не би требало да има сфере утицаја и против њега се треба борити под изговором заштите људских права. Разговор с Москвом треба да буде само са позиције силе, требало јој је стално претити ратом да би била попустљивија, јер слабост Руси не поштују, сматрали су дојучерашњи савезници.
Види ли неко разлику између тога и онога што смо и раније, али интензивирано у последњих годину дана слушали од званичника Сједињених Држава и њихове ударне песнице северноатлантске алијансе?
Ништа бољи нису били ни односи са Европском унијом, која је само понављала оно што јој је сервирано из Вашингтона.

Не постоје више односи Русије и ЕУ

”Од 2014. године готово да не постоје никакви односи између Русије и ЕУ”, објаснио је недавно руски министар иностраних послова: "Унија је уништила све механизме који су се деценијама стварали између нас и ЕУ. Мислим и на самите који су се дешавали два пута годишње, и састанке владе Русије и Европске комисије и заједничке територије о којима су направљене четири "мапе пута", било је двадесет секторских дијалога, безвизни дијалог... Све је то срушено преко ноћи", истакао је Лавров.
„Гвоздену завесу спуштају они који размишљају у ранијим категоријама: категоријама колонијализма, неоколонијализма. Али нека припазе да не прикљеште себи неки део тела! А Ако је тако Запад одлучио, онда ћемо, уверавам вас, наћи прилику да наставимо да живимо, развијамо се”, додао је.
А Запад не само да је тако одлучио, него сигурним корацима понавља све оно због чега је својевремено државу Совјета сматрао непријатељском.
Баш као некад СССР, за ”непријатеље”, ”шпијуне”, ”капиталисте”, ”буржоазију” .., Запад данас затвара своје границе - за Русе! Из СССР-а нису пуштали своје грађане да путују на Запад, а Запад је све оне који би се некако дочепали њихове територије радо прихватао. Сетимо се само како је својевремено дочекао Солжењицина!

Сада се све обрнуло...

Сада је обрнуто – Русија је спремна да пусти све или скоро свакога, док Запад таргетира као злочинце оне који се усуде само да разговарају са руским председником, да и не говоримо о дрвљу и камењу које ће се обрушити на све оне који се усуде да га посете.
„Амнести интернешнел” већ дуго трпи притиске јер се усудио да каже истину која се креаторима западног јавног мњења није допала. Морао је чак да се извини зато што је рекао шта се стварно догађа у Украјини, мада му служи на част што, ипак, ни за јоту није променио мишљење. Други нису толико храбри. Зато мало ко сме да буде против зелене енергије, вакцине, илегалних миграната, против кажњавања Русије... А ако се ипак дрзне, добиће етикету ”екстремног десничара”, ”унутрашњег терористе” или завереника. А казна може бити страшнија него да је изриче комунистичка партија СССР-а. Уосталом, упоредимо судбину Солжењицина који је ипак, само протеран из своје земље и Џулијана Асанжа коме прети можда и 200 година затвора!

Кожни мантили на Флориди

Упад у Трампову кућу на Флориди, како би се пронашли докази његове субверзивне делатности, неодољиво подсећа на тридесете године, кад су у СССР-у, људи у кожним мантилима ноћу упадали у станове и одводили „шпијуне“ право у Лубјанку. Одатле је пут најчешће водио на стрељање. И најпре се, као у случају Трампа, ударало на елиту.
И дан данас, као доказ стоји зграда на обали реке Москве, позната под називом „Зграда на обали”, грађена као образац будућег живота свих грађана у комунизму. Комплетно опремљена, обезбеђивала је све услове за идеалан живот, укључујући и биоскоп, обданиште, дечје игралиште, ресторан у коме се кувало за све станаре - речју, све што би прави комуниста могао да пожели… За почетак у њој су становали министри и угледни партијски радници. Била је част добити стан „Згради на обали”... све док нису почеле ноћне посете, а један за другим почели су да нестају људи. Преостали су у страху седели у својим становима и чекали да зачују кораке у ходнику зграде, а кад их чују, следило је бескрајних неколико секунди да се процени у који стан ће закорачити кагебеовска чизма. Готово сви становници те зграде су стрељани. Данас нису таква времена, али нема гаранције да и Трампа не чека која стотина година у затвору због издаје!
Некада се Запад на све начин трудио да пренесе грађанима „империје зла” што више информација. Зато су измишљане радио станице Глас Америке, Слободна Европа (коју је основала директно ЦИА), и сличне, а Совјетски Савез је чинио све да омета сигнал, како се на његовој територији не би ништа од те „пропаганде” могло чути.
Данас су руски медији РТ и Спутњик толико угрозили америчку и европску територију, да је хистерија настала око њиховог рада надмашила све што је виђено у СССР-у. Све „западне демократије” забраниле су њихов рад, док Русији и даље раде Би-Би-Си и Дојче веле.
Да ли то значи да су Русија и Запад заменили места, и да је у Русији више демократије него на Западу?
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала