- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Лидери Немачке, САД, Француске и Британије позвали на војну уздржаност у близини Запорошке нуклеарке

© Sputnik / РИА Новости / Уђи у базу фотографијаНуклеарна електрана Запорожје
Нуклеарна електрана Запорожје - Sputnik Србија, 1920, 21.08.2022
Пратите нас
Немачки канцелар Олаф Шолц, амерички председник Џозеф Бајден, француски председник Емануел Макрон и британски премијер Борис Џонсон позвали су на војну уздржаност у близини Запорошке нуклеарне електране и на што скорију посету електрани стручњака ИАЕА, саопштила је немачка влада.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

У саопштењу се напомиње да је немачки канцелар у недељу разменио мишљења о међународној ситуацији са лидерима САД, Француске и Велике Британије.
„Разговарали су и о ситуацији у украјинској нуклеарној електрани у Запорожју и позвали на војну уздржаност у њеној близини, као и на што скорију посету објекту запослених уИАЕА“, наводи се у саопштењу.
Такође се додаје да су се лидери договорили да ће се подршка Украјини наставити.
Осим тога, стране су разговарале о ситуацији на Блиском истоку, као и о преговорима о нуклеарном споразуму са Ираном.

Запорошка нуклеарна електрана

Нуклеарна електрана Запорожје се налази на левој обали Дњепра, у близини града Енергодара. То је највећа нуклеарна електрана у Европи по броју блокова и капацитету. Станица има шест енергетских блокова ВВЕР-1000, сваки капацитета 1 гигават.
Електрану од марта чува руска војска. Министарство спољних послова Русије истакло је оправданост преузимања контроле над електраном од стране руске војске у смислу спречавања цурења нуклеарних и радиоактивних материјала. Министарство је такође подсетило да станицу тренутно контролише украјински оператор.
Украјинске трупе редовно гранатирају Енергодар и територију нуклеарке.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала