- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Србија (коначно) у такту своје најбоље „тамбуре“

© Фото : ФИБАНикола Јокић и Немања Бјелица
Никола Јокић и Немања Бјелица - Sputnik Србија, 1920, 21.08.2022
Пратите нас
Није први пут да Никола Јокић игра у репрезентацији Србије, али је први пут да има улогу какву има у Денверу, да је прави лидер и на терену и ван њега. Сви играчи заједно са селектором Светиславом Пешићем су важни, али ипак слободно можемо да кажемо да је Јокић - најважнији. И то види на паркету, даје резултате.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Светислав Пешић је као селектор добио аса у картама и желео је максимално да га искористи. Вероватно је то највећи разлог што се захвалио Милошу Теодосићу, јер је Тео неко ко је претходних година био апсолутни лидер тима. Поред њега Јокић тешко да може да буде главни у екипи.
Чак и 2019. године када Теодосић није играо због повреде на Светском првенству, Богдан Богдановић је био лидер тима и по стажу и по годинама и по улози.
Али, овога пута, неко би рекао и коначно, говоримо о Јокићевој репрезентацији.
Ако ћемо судити по ономе што смо видели на три припремне утакмице, против Словеније, Италије и Немачке, МВП НБА лиге ће по први пут имати улогу на терену какву има у НБА лиги и која га је довела до највећих висина и двоструког личног признања.
Никола је максимално сазрео као кошаркаш, а види се да је искусни Пешић наместио чак и неке акције да изгледају као када Јокић игра у Нагетсима, па се тако он често помера до врха „капице“ не би ли примио лопту и одатле даље разигравао саиграче или сам решавао ситуације један на један.
Било је приметно да се, као са децом, играо са многим чуварима у споменуте три утакмице, једноставно када дефанзивци крену лево, Никола оде десно и обрнуто. Нису могли да га ухвате „ни за главу ни за реп“.
Пешић је већ на старту припрема истакао да је Никола дошао врло спреман за ово репрезентативно окупљање, запет као „тамбура“.
„Јокић је дошао доста добро припремљен. Најважније је да буде у добром физичком стању. Могли сте да га видите, као тамбура је, средио је своје тело. Дошао је из Америке апсолутно физички спреман. Он се радује игрању за репрезентацију. Саиграчи му се радују. Са њим је ситуација доста повољна, тренира добро и ради добро. Остаје после тренинга, долази први на тренинг, припрема се добро, и за њега је мало ситуација другачија, мало се игра променила, различити су кошеви, правила. Другачији је начин игре, требаће му времена да се адаптира, али, знате како, ако имаш знање, брже се прилагођаваш, а њему знање не фали“, истиче Пешић.
Против Словеније Јокић је забележио 26 поена и 12 скокова, против Италијана 18 поена, 10 скокова и пет асистенција, а против Немаца 22 поена уз само један промашај из игре! Том је додао и пет скокова.
Пешић му је дао улогу какву до сада није имао у националном тиму, чак ни 2016. када је на Олимпијским играма дошао до сребра. Код Александра Ђорђевића је знао да игра и позицију четири, било је ту различитих експеримената, а некако је Теодосић, својим невероватним знањем и квалитетом, те људским лидерским особинама, био вођа репрезентације.
Сада је дошло време да Јокић преузме ту улогу, Пешић је направио промену и по ономе што смо до сада имали прилике да видимо, Србија никада није имала већу корист од Јокића.
Никола креира, погађа, скаче, асистира, бриљира на терену. Скоро као да му на предњем делу дреса стоји „Нагетс“, а не „Србија“. Толико се Јокић добро адаптирао на нови систем. Заправо, то је његов систем у којем најбоље плива, а онда и сви остали са њим.
Када у тиму имате најбољег играча на свету, он „мора“ да буде главни, да се око њега све врти, па и селектор Пешић игра на ту карту. Василије Мицић је друга виолина, Никола Калинић је човек за све послове, Владимир Лучић и Немања Бјелица су капитени, делује да су улоге добро распоређене, што је у овом моменту и најважније.
Репрезентација се у многоме разликује од клубова. У клубу тренер ради 10 месеци са играчима, а Пешић је први пут имао на окупу играче, са њима је тек пар седмица. Често расподела улога може да буде и важнија од тактике у тако кратким временским периодима.
После три утакмице (четврта са Црном Гором била затворена за јавност, мада је и ту Јокић био најефикаснији) можемо да констатујемо да се улоге у доброј мери знају, да је Јокић коначно свој на своме у репрезентацији, те да би у наредним утакмицама и такмичењима Србија требало да добије од њега баш оно што жели.
И што сам Никола жели да понуди.
Сада је то већ „оно право“.
Никола Јокић, Србија - Sputnik Србија, 1920, 20.08.2022
СПОРТ
Орлови у петој брзини прошли поред Немаца, Јокић притискао „гас“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала