Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Завршен састанак Вучића са представницима Срба са КиМ

© Sputnik / Лола ЂорђевићСастанак државног врха са представницима Срба са Косова и Метохије
Састанак државног врха са представницима Срба са Косова и Метохије - Sputnik Србија, 1920, 21.08.2022
Пратите нас
Састанак председника Александра Вучића са представницима Срба са Косова и Метохије завршен је након разговора који је трајао око сат времена.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Прикажи преко целог екранаИзађи из режима целог екрана
Председник Вучић пренео је Србима са КиМ ток и резултате последње рунде дијалога на највишем нивоу одржане у четвртак у Бриселу.
Састанку у Палати Србија присуствовали су премијерка Ана Брнабић, министар финансија Синиша Мали, директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић, председник Српске листе Горан Ракић, потпредседници Српске листе Игор Симић, Далибор Јевтић, Милан Радоичић градоначелници са севера КиМ, представници институција...
Након разговора са Србима са КиМ, председник Вучић ће се обратити јавности, што ће бити његово прво обраћање након последње рунде дијалога Београда и Приштине, која није донела резултат.
© Sputnik / Лола ЂорђевићСастанак државног врха са представницима Срба са Косова и Метохије
Састанак државног врха са представницима Срба са Косова и Метохије - Sputnik Србија, 1920, 21.08.2022
Састанак државног врха са представницима Срба са Косова и Метохије
Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић најављујући данашње обраћање председника, рекао је да ће то бити "једно његових од најзначајнијих обраћања", у којем ће говорити о понашању Аљбина Куртија у Бриселу као и о актуелној ситуацији, дијалогу, предлозима.
Привремене власти у Приштини од 1.септембра примениће мере, које су одложиле на захтев САД са 1.августа, а које се тичу пререгистрације возила на косовске таблице и српских личних докумената за улазак на Косово.
На састанак су позвани сви политички и институционални представници Срба са КиМ, званичници Српске листе, сви српски градоначелници, начелници округа, као и директори болница.

Циљ нису таблице и документа, него протеривање Срба са КиМ

Председник Општине Шрпце Далибор Јефтић изјавио је данас да су таблице и косовска документа само изговор власти у Приштини да се протерају Срби и избегне формирање Заједнице српских општина.
"Нису суштина таблице и документа, него да већ дуже време постоји потреба да се Срби ставе у што тежи положај, да би напустили КиМ, јер када питам ''Срби су јужно од Ибра пререгистровали возила, имају косовска документа, због чега имамо честе упаде специјалаца јужно до Ибра, посебно у Штрпцу'' нема одговора", рекао је Јефтић за Телевизију Прва пре почетка састанка са председником Србије Александром Вучићем који је почео у 11.00 сати.
Он је оценио како није питање да ли ће се прихватити оно на чему инсистира Курти, него да влада у Приштини хоће да уклони на све могуће начине Србе.
"И све што смо могли да видимо и на последњем састанку у Бриселу је јасан показатељ да неко не жели никакав споразум. Ако смо имали више опција и председник Вучић се све време залагао за компромисно решење, а да друга страна то није желела намере су јасне. Гомилање специјалних јединица говори о томе да се неко припрема за сукоб", истакао је Јефтић.
Оценио је да информације које се протурају о намери да се поново подижу барикаде на КиМ долазе до оних који би да убрзају сукоб, како се не би поново дошло до састанка у Бриселу и налажења компромиса.
"Ми смо у Штрпцу имали ситуацију да су они 7. јула, на сеоску славу, упали у општину, изнели сва документа и онда је јавни тужилац рекао да покреће истрагу против 99 Срба који су тамо радили. Све то резултира тиме да је одређени број српских породица након тога напустио Штрпце, јер они не желе да чекају да им специјалци поново покуцају рано ујутру на врата и хапсе их", упозорио је Јефтић.
Он је истакао да би се сваки бачени камен на северу КиМ обио о главу Србима у енклавама јужно од Ибра и да су Срби уморни од сукоба.
Јефтић је рекао да је председник Вучић једини на кога Срби из Покрајине могу да се ослоне и нагласио, како су он и директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић у дневном контакту са српским представницима у јужној покрајини.
"Погрешно је било у време Борка Стефановића што се никада није консултовао са Србима, а Петковић и Вучић су у дневној комуникацији с нама и то је јако важно. Да је било тога у време Борка Стефановића сигурно не бисмо имали тако штетне договоре које сад морамо да спроводимо", оценио је Јефтић.
Он је рекао да ово није тренутак да опозиција стиче јефтине политичке поене, већ да је потребно јединство и закључио да ово није питање политике, него питање живота.
"Срби са КиМ једино Вучићу могу да верују. Данас смо овде да заједнички донесемо одлуке и да видимо шта је то што ми треба да урадимо заједно. Јединство је овде суштина и ако га нема онда ће наша позиција бити тежа", закључио је Јефтић.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала