- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Шта смерају проповедници који суде читавом свету, а Европу држе као таоца /видео/

© AP Photo / Franc ZhurdaОтварање команде за специјалне операције САД у Албанији
Отварање команде за специјалне операције САД у Албанији - Sputnik Србија, 1920, 21.08.2022
Пратите нас
Сједињене Државе се понашају као светски проповедници који би да суде читавом свету, док напади украјинских снага на нуклеарку у Запорожју говоре о томе да кијевски режим и њихови послодавци у Вашингтону настоје да целу Европу држе као таоца, сматрају саговорници Спутњика.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Пошто више не могу да регулишу међународни поредак на свој начин, Сједињене Државе, сматра геополитичар др Срђан Перишић, да би спречиле израстање других сила изазивају конфликте и хаос у свету пуном неуралгичних тачака од којих је једна и Балкан. Он подсећа да је давно још академик Милорад Екмечић упозоравао да ће на ободу Евроазије САД покушати да изазову мноштво нових сукоба локалног и регионалног значаја где неће учествовати директно већ преко посредника, те да се то сада и дешава.
Перишић упозорава да су САД, у жељи да делују против нових светских сила попут Русије и Кине спремне да се користе разним средствима и ангажују много „прокси политика“.

„Већ се заборавља да су доживеле дебакл у Авганистану прошле године па на Блиском истоку. И зато је потребно толико ангажовати Украјину да би зауставила Русију. Од 2014. владали су тим простором, притискали и терорисали становништво, водили рат у Донбасу где је погинуло 14.000 људи“, подсећа Перишић, који се недавно вратио из Донбаса. Тамо је обишао и Јеленовку, где је затвор у ком су били смештени украјински заробљеници – укључујући оне из злогласног батаљона Азов – а затим бомбардовани од стране сопственог режима из Кијева.

Опасни пројекти „светских проповедника“

Сагледавајући стање у Украјини само као сегмент ширег геополитичког сукоба, Перишић истиче да је сукоб у тој земљи један од елемената хаоса изазваног од САД, које су од Украјине правиле анти-Русију, пројекат који, како каже, нема будућност јер није израз консензуса тог народа.
Сличан став има и професор Факултета политичких наука др Драгана Митровић. Како каже, пројекат анти-Русије Украјину је коштао стравичне поделе међу становништвом, пропадања државе у економском, а сада и у политичком смислу, а све то зато што је толико супротан њеним интересима. Истовремено се, како каже, радило на одвајању Белорусије од Русије, што се видело током протеста против власти Александра Лукашенка, али је искуство Украјине било много трагичније, почев од тровања деце мржњом против Руса, о чему је чак известила и италијанска телевизија.
„Да се ради о било којој држави света да спроводи такав пројекат тровања деце мржњом то је трагедија. Да не говоримо да је пре почетка сукоба 10 милиона људи напустило Украјину као економски емигранати, да је то била држава с највећим извозом органа у Европи, препуна биолошких лабораторија. Много тога лошег по Украјину и по народе који су у ту живели се дешавало кроз тај пројекат који сада многи и у Америци препознају не као украјинско-руски сукоб него као сукоб САД и њихових идеолошких и политичких савезника против Русије и заправо сукоб цивилизација“, истиче Митровићева.
Истовремено, додаје она, чак и Хенри Кисинџер критикује овакав приступ америчке спољне политике која уместо да разуме оног ког сматрају непријатељем, што су у њиховим стратешким документима Кина и Русија, о њима суде и с њима разговарају као проповедници, намеравајући или да их преобрате, или да их прогласе за злу силу.

„Уз то иде реторика и наратив да се у свету води борба између тих сила и демократских система што су по њиховом мишљењу они, иако је та демократија одумрла и показала нехуману и мрачну страну. Јер нема ништа од демократије ако нема слободе и ако у средишту таквог поретка није човек него изопачени мултимилијардери и њихови пројекти ‘доградње човека‘ који је по њима несавршен не само духовно него и у био-физиолошком смислу“, упозорава наша саговорница.

Све је више држава које кажу „не“

Критички гледа и на, како сматра, опасан и патолошки наратив Сједињених Држава о сопственој изузетности, чиме показују не само да су неспособни да се хватају у коштац са изазовима доба у коме живимо, већ и стварају проблеме за које немају одговор.
„Они улећу у кризе које креирају а уопште не промишљају који је следећи корак а понајмање који ће бити завршни корак неке операције. То је крајње непромишљено јер да би свет живео у миру неопходно је да постоји равнотежа интереса најмоћнијих држава“, објашњава она уз опаску да је лоше и то што САД уопште не разумеју Русију.
„Њихова интерпретација шта је Русија су потпуне бесмислене. Они не познају Русију, суде о њој, виде зло у свему што је руско. Али су препознали лидерски капацитет Путина који је од тада таргетиран и виђен искључиво као негативна личност која персонализује све што они желе да мрзе и што је наводно изазов поретку тобоже идеалном, демократском у ком они доминирају и који морају да бране. А заправо ако разгрнете ту причу видите ко има корист од таквог поретка и долазите до малог броја мултинационалних корпорација које живе на несрећи и сиромаштву огромног броја људи широм света и сматрају да је легитимно да се такво стање настави“, сумира саговорница Спутњика.
Међутим, све је више држава које им директно кажу „не“ па се још, како истиче Митровићева, удружују – у Латинској Америци, Азији, Африци неки до јуче блиски амерички савезници без пардона кажу да им не пада на памет да уводе санкције Русији.
Тај нови свет који долази, прогнозира она, несумњиво ће чинити Запад освешћен оним што се дешава и државе које сматрају да имају право да се и оне развијају и питају о властитим животима
Кутија динамита - Sputnik Србија, 1920, 20.08.2022
СРБИЈА
Три запаљена фитиља пред Србијом: Косово, Европрајд и санкције Русији – одговор Београда се зна
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала