- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

„Ствари су измакле контроли“: Побуна предузетника у Хрватској, струја скупља 300 одсто

CC BY 2.0 / Flickr/Ivan Radic / Струјомер
Струјомер - Sputnik Србија, 1920, 21.08.2022
Пратите нас
Струја за предузетнике у Хрватској поскупела је 300 одсто, а тек их очекује поскупљење гаса, па су запретили протестима.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Загребачки угоститељ Марин Медак рекао је недавно како му је у ресторану рачун за струју нарастао с 40.000 куна (око 625.000 динара) на 120.000 куна (око 1,87 милиона динара).
„У Хрватској се дестимулише конкурентност, а поскупљење утиче директно и на грађане, јер је на 12.000 артикала које смо продавали месечно, трошак струје био 3,3 куне (51 динар) по продајном артиклу. Кад дођете и попијете аперитив, то је 3,3 куне. Сада је то 10 куна (156 динара) јер је 300 посто раст цене струје, што значи да, када поједете супу дате 10 куна струје, за главно јело 10 куна струје, за кафу 10 куна струје и тако даље“, рекао је Медак, преноси хрватски Индекс.
Он додаје да угоститељи не могу тако бити конкурентни, јер се ради о абнормалном износу који руши пословање.
Велик рачун за струју добио је и Срећко Кољић, власник угоститељског објекта у Бјеловару. Његов угоститељски објекат има тек 50 квадрата, а рачун за струју био му је чак 17.500 куна (273.000 динара), што је поскупљење од 360 посто у односу на исти месец прошле године.
„Рачуни су све већи, ми то нажалост нећемо моћи ни да издржимо ни да поднесемо. Дошли смо до још горе пандемије сада, а то су рачуни за струју“, рекао је Кољић.
Хрватски премијер Андреј Пленковић најавио је да се спремају за јесен и да припремају мере у вези са овим проблемом.
Међутим, предузетници страхују од нових цена гаса. Тако је Градска плинара Загреб са потрошачима склопила нове уговоре, у који је као средство плаћања додата меница од 1.000 или 2.000 евра, како би се осигурала наплата потраживања.
„А уместо досадашње фиксне цене плина по киловатсату, цена ће се формирати сваког месеца, у зависности од кретања цена на берзи природног гаса у Аустрији или Мађарској, а ради се о нереалним ценама које би се могле кретати у распону од 150 до 200 евра по мегаватсату“ саопштили су из удружења Глас предузетника.
Они наводе и да је непримерено што је Плинара предузетницима дала рок краћи од месец дана да потпишу нове уговоре.
Председник удружења Глас предузетника Хрвоје Бујас каже да они неће стајати са стране и да се може очекивати велики протест у Загребу ако се не дође до решења са хрватском владом.
„Ствари су измакле контроли. Просечна поскупљења струје су око 300 посто, а очекује се да ће бити још горе на јесен, поготово с гасом. А пазите, зашто се гас за предузетнике не користи из ЛНГ терминала? Поготово сад кад очекујемо још већа поскупљења“, истакнуо је, преноси Индекс.
Додаје да је гас поскупео три пута од децембра и да су предузетници дискриминисани јер плаћају три пута вишу тарифу струје.
„ХЕП је тај који диригује ценама струје, а ХЕП 60 посто струје сам производи, нешто ситно је из обновљивих извора енергије. Како правдају тако високо поскупљење предузетницима? А тек очекујемо други талас поскупљења“, казао је Бујас.
Он додаје да желе исту тарифу струје за грађане и предузетнике.
„Овако испада да ми плаћамо социјални мир. Тога нема у развијеним земљама ЕУ, постоје примери Румуније и Бугарске. Код њих је као код нас. У развијеним државама, цена је тржишна“, додаје Бујас.
Сијалице - Sputnik Србија, 1920, 20.08.2022
ЕКОНОМИЈА
У региону већ трепере сијалице – чекају ли нас рестрикције струје
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала