- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

„Све је почело у бази Рамштајн“: Чомски објаснио шта је прави циљ Америке у Украјини

© AP Photo / Anja NiedringhausНоам Чомски
Ноам Чомски - Sputnik Србија, 1920, 21.08.2022
Пратите нас
Амерички филозоф, историчар и лингвиста Ноам Чомски изјавио је да Америка, својом подршком Кијеву и грађењем коалиције западних земаља, покушава што више да ослаби позицију Русије.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Чомски је, у интервјуу за мексички лист „Универсал“, рекао да Вашингтон жели да одузме Москви могућност решавања украјинске кризе дипломатским путем, што последично може да ескалира ситуацију у свету до крајњих граница.
Такву одлуку, подсетио је Чомски, НАТО је усвојио током самита у ваздухопловној бази Рамштајн у Немачкој.
„На овом самиту, Алијанса, укључујући и европске земље, усвојила је званичан став Сједињених Држава према којем Русију треба ослабити како више не би могла да предузима акције оволиких размера. Ако размислите, то значи да Москва треба да ослаби више него што је Версајски уговор из 1919. године ослабио Немачку. Треба још озбиљније да поткопају снаге Русије — да она не би могла да преговара, да се бави дипломатијом“, објаснио је Чомски.
Њега је разочарала спремност европских земаља да се безусловно потчине одлукама Беле куће како би избегли да буду означени као „издајице“ западних вредности, пренеле су „Новости“.
„Европа сада подржава ову тачку гледишта. Американци су се увек држали такве политике, али Немачка и Француска су имале неку врсту алтернативног дипломатског процеса. Међутим, на овом самиту су само заузеле и прихватиле став Сједињених Држава“, навео је Чомски.
Он је указао и на неправедност таквог односа према украјинском сукобу, подсећајући на америчке методе наметања поретка у Ираку, Сирији или Либији, као и на то како се дешавања у Украјини представљају у медијима.
„Веома је занимљиво пратити шта се пише у Сједињеним Државама. Оно што се дешава у Украјини стално називају ‘ничим изазваним’ сукобом. Ту фразу нико не користи када су у питању други сукоби“, констатовао је Чомски.
Чомски је провокацијом назвао дугогодишњу жељу Вашингтона да увуче Кијев у Северноатлантску алијансу, упркос сталним протестима Москве или упозорењима искусних америчких политичара.
„Русија је пре 30 година — много пре Путина — јасно ставила до знања да би улазак Украјине у НАТО, непријатељски војни савез, значио прелазак линије на коју ниједан руски лидер не би пристао. Ни Горбачов, ни Јељцин, ни Путин. Неки високи амерички званичници су то разумели: Џорџ Кенан, Хенри Кисинџер, Џејк Мадлок и шеф ЦИА Вилијам Бернс. Ово схватање постоји већ дуго времена. Од 1990-их покушавају да упозоре америчке званичнике да би покушај укључивања Украјине у НАТО био непромишљен и провокативан“, рекао је Чомски.
Муниција за аутоматску пушку - Sputnik Србија, 1920, 18.08.2022
СВЕТ
Европа полако схвата да је жртва: Зашто пада војна помоћ Украјини
Роџер Вотерс - Sputnik Србија, 1920, 14.08.2022
СВЕТ
Оснивач „Пинк Флојда“: Запад би могао да оконча сукоб, али бориће се до последњег Украјинца /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала