- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Бугарска планира да се врати преговорима са „Гаспромом“

© Sputnik / Александар МилачићНовинари из Србије у обиласку рафинерије нафте у Омску, Русија
Новинари из Србије у обиласку рафинерије нафте у Омску, Русија - Sputnik Србија, 1920, 22.08.2022
Пратите нас
Бугарска ће, очигледно, морати да се врати преговорима са руском компанијом „Гаспром“, изјавио је нови министар енергетике Бугарске Росен Христов након заседања кризног штаба.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Министар је упозорио да ће преговори о обнављању испорука бити сложени.

„Ситуација са ‘Гаспром експортом’ тренутно није ружичаста. Сада ћемо, очигледно, морати да им се обратимо, али не очекујем ни лагане ни брзе преговоре, нити неке позитивне резултате. И поред свих стручњака и могућности које имамо, преговори са ‘Гаспром експортом’ ће бити веома тешки и сложени због свега што је раније урађено“, изјавио је Христов.

Истовремено је подсетио да се Бугарска обратила и Азербејџану са молбом да испоручи додатне количине гаса.
Подсетимо, „Гаспром“ је крајем априла обавестио бугарску страну о прекиду испорука због одбијања Софије да плати по новој шеми. Премијер Кирил Петков је одлуку Русије назвао уценом и рекао да је влада одавно била спремна за такав сценарио. Петков је после обуставе испорука успео да се договори са једном америчком компанијом о испоруци два танкера течног природног гаса за јун, а Азербејџан испоручује Бугарској једну трећину потребне количине гаса.
О набавци преостале количине бугарска влада покушава да преговара са другим добављачима, али је за сада потребан обим обезбеђен само за август. Истовремено, Бугарска је, према речима самог премијера, свакодневно у контакту са „Гаспромом“ и тражи да се обнове испоруке под истим условима плаћања.
Софија - Sputnik Србија, 1920, 10.08.2022
РУСИЈА
Мислио да је шала: Директор „Булгаргаза“ на удару критика јер није озбиљно схватио одлуку „Гаспрома“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала