- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Цане о слављеничком концерту: Убоги Брејкерси кроз време – ко воли нек изволи!

© Youtube/RTS Zabavni program - Zvanični kanalЗоран Костић Цане
Зоран Костић Цане - Sputnik Србија, 1920, 22.08.2022
Пратите нас
Фронтмен Партибрејкерса Зоран Костић Цане открива за Спутњик какав ће бити концерт којим ће обележити 40. годишњицу једне од најзначајнијих српских рок група, како је радити са матичним бендом, а како у оф-пројектима и шта му значи то што је патријарх Порфирије уврстио једну ствар Брејкерса међу десет омиљених рок песама.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Легендарни српски рок бенд Партибрејкерс најавио је да ће прославити 40 година постојања концертом 22. септембра у Атријуму Београдског сајма. Партибрејкерсе су у септембру 1982. године основали певач Зоран Костић Цане, бубњар Горан Булатовић Манза и гитаристи Небојша Антонијевић Антон и Љубиша Костандиновић.
Огласили су се чувеним синглом „Хиљаду година“ (1984) и потом сировим и небрушеним рок албумом „Партибрејкерс“ (1985) који се сматра једном од најзначајнијих издања југословенског рокенрола, у продукцији басисте Дисциплине кичме Душана Којића Које.
Током деценија, уз честе промене поставе у којој су стални чланови остали Цане и Антон, Партибрејкерси су постали и остали једно од најзначајнијих имена српске музичке сцене. Објавили су осам албума од којих је последњи било „Сиротињско царство“ (2015).

Ко воли нек' изволи – убоги Брејкерси кроз време

Цане открива да ће концертна прослава рођендана Партибрејкерса бити одржана на Сајму у једном новом простору на отвореном.
„Увек иста свирка. Дајемо све од себе, два сата енергије, љубави и свега осталог. Не правимо никакав свечарски карактер пошто нам је ово време одузело право да имамо свечарски карактер, видите шта се све дешава. Ко воли нек' изволи, дођемо мало, видимо се и све то. Неће бити специјалних гостију, биће убоги Брејкерси кроз време“, каже Цане за Спутњик.
Шта Вам данас значе Брејкерси пошто сте више од две трећине живота провели у бенду?
- То је део мог живота, мој идентитет. То је нешто што ме показује најбољим, најбољи део моје личности. Велики напор је одржати нас. Људи не капирају шта је то да одржиш бенд годину дана, десет година, 20, а не 40. То је велики напор да неку своју животну делатност, своје усмерење изведеш до краја, да те оправда, да те учини бољим.

Шкртице – врхунац моје поезије

Колико су ваши Антонови оф-пројекти попут Шкртица и Веронаукса допринели да Брејкерси толико дуго трају и каква је разлика за Вас кад наступате са неким другим у односу на Партибрејкерсе?
- Са Шкртицама је било прелепо. Обнавља се љубав за музику, интересовање за свет, за дружење са другим људима... Ово са Веронауксима, ја стварно нисам имао толико у последње време неко дизање, као та песма „Успаванка“, као и ово са Артан Лили, то су све лепе сарадње где нема никаквих претераних амбиција и то све испадне супер на крају. Морају људи мало да се прошетају ван матичног бенда. Мислим да је та плоча што сам је снимио са Шкртицама – велика плоча. Не знам да ли су људи успели то да укапирају јер видиш у каквом времену живимо. Нико нема времена за другог и за себе, па да види шта ће да се деси, али време ће показати да је то велика плоча јер, у принципу, то је и неки пик мог литерарног рада. Врхунац мог интересовања, моје поезије, ако могу тако да је назовем. Значи, љубав према музици, виталитет, живиш од музике, живиш за музику.

„Турнеја храбрости“ – прави рокенрол под старе дане

Сад смо на турнеји. Први део турнеје смо имали од 23. маја до 6. августа. Страшно је како добро звучимо као Брејкерси. Колико добрих људи ми срећемо, колико лепоте и љубави ми добијамо од њих. То је невероватно. Значи, не само идолопоклонство него стварна потреба да ти се људи обрате, да ти кажу: Утицао си на мој живот. Свугде смо добар пријем доживели, све како треба. Сад настављамо други део турнеје која се зове „Турнеја храбрости“ јер нам се свашта дешавало. То је као пре кад смо били клинци, осамдесетих „Крени према мени“ – од дојаве бомби, или да седимо у аеродромској згради па из авиона директно на бину, поквари нам се комби па чекамо на граници… Прави рокенрол се нама дешава под старе дане.

Остала је само свирка и истина

А где је прави рокенрол данас?
- Ту је у младим људима, у неким људима који нису за непоштење које се форсира него хоће да живе нормално, да им буде лепо, да имају неку нормалну идентификацију. Јер ово играње са нашим мозгом и са нашим животима нигде не води. И онда дође нека свирка и они се, не опамете, али се освесте. Свирали смо са нашим колегама од којих смо старији али све те колеге улажу максимум свог труда, максимум храбрости и сви супер звуче. Више нема оног да ли ми се свиђа ово или оно, не, само поштовање, поштовање за напор који показујемо. Све колеге. Ништа друго није остало, остала је само музика. Свирка, истина.
Недавно је Ваш пријатељ патријарх Порфирије уврстио песму „Хоћу да знам“ међу десет омиљених рокенрол песама. Шта Вам то значи и колико је патријарх Порфирије утицао на Вас и Ваш живот?
- Преко Бога много. Патријарха знам дуги низ година и он је добар човек. То што је изабрао нашу песму је велика част и одговорност.
Зоран Костић Цане - Sputnik Србија, 1920, 24.04.2022
ДРУШТВО
„Успаванка без крова“: Цане „Партибрејкерс“ у акцији за помоћ бескућницима и сиромашнима /видео/
Зоран Костић Цане - Sputnik Србија, 1920, 03.01.2017
Победило је све против чега сам био
Зоран Костић Цане  - Sputnik Србија, 1920, 24.08.2021
Цане Брејкерс: Ми јесмо хипнотисана гомила - диктирају нам како да живимо, шта да мислимо, осећамо
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала