- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Која би биљка могла да нас прехрани на Марсу

CC0 / пиксабеј / Марс
Марс - Sputnik Србија, 1920, 22.08.2022
Пратите нас
Човечанство већ деценијама детаљно испитује Земљиног првог комшију правећи планове да га једног дана и колонизује. Ипак, осим много слабије гравитације, одсуства атмосфере на коју смо навикли на нашој планети, постоји још један проблем који човек мора да реши да би могао да насели Марс — како да обезбеди храну?
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Услови на Црвеној планети су много суровији, а ни земљиште на њој није изузетак. Не само да је тло посно, без органских материја и корисних микроба, него је и веома засићено солима и минералима због чега већина биљака са Земље никада не би могла да успе.
Нова научна студија, међутим, предлаже решење — луцерку (medicago sativa), објавио је „Сајенс алерт“.

Биљка за Марс

Способна не само да преживи, већ и да се развија у веома неприступачном вулканском земљишту сличног састава као оно које покрива Марс, научници сматрају да би могла да представља изузетно добар темељ као почетна култура.
Луцерка би временом оплеменила тло на плантажама на којима се гаји, а осим за храну, њени остаци би могли да се користе за ђубрење и додатно обогаћивање земљишта на којем би касније могле да се узгајају репа, ротквице и зелена салата.
„Због ниског садржаја храњивих материја у земљишту Марса и високог салинитета воде не би могли да се гаје усеви. Због тога је од суштинске важности да се дугорочно повећа храњивост земљишта и смањи салинитет“, наводи се у новој студији, објављеној у часопису „Plos One“.

Од луцерке до салате

Претходна истраживања показала су да чак ни оне изузетно издржљиве биљне културе са Земље не би могле успешно да се узгајају без додавања ђубрива. Ту на сцену ступа луцерка.
Стручњаци су утврдили да би луцерка могла да расте у реголиту Марса без додавања ђубрива.
Још важније, тестирано је и како би се симулирани реголит са Марса понашао уколико би се нађубрио луцерком. Репа, ротквица и зелена салата — три биљке које захтевају врло мало одржавања, брзо расту и није им потребно много воде — успешно су узгојене у њему.
Meђутим, постоји зачкољица — потребна је свежа, слатка вода. На основу даљих експеримената, научни тим мисли да би слана вода са Марса могла да се третира бактеријама и онда филтрира кроз вулканску стену како би се добила свежа, слатка вода потребна за узгој, пренео је РТС.
„Први пут је осмишљена интегрисано коришћење биођубрива и микроба за обраду базалтног реголита и слане воде како би се створили ресурси за одржив узгој биљака“, наводе истраживачи.
Узгој луцерке на Марсу и њено коришћење у оплемењивању тла решило би многе логистичке проблеме транспортовања огромних количина ђубрива и хране милионима километара до Марса.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала