- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Откривено колико алкохола изазива убрзано старење мозга

© AFP 2023 / TOBIAS SCHWARZ Презентација пива на отварању "Зелене недеље" - пољопривредног сајма у Берлину 15. јануар 2016.
Презентација пива на отварању Зелене недеље - пољопривредног сајма у Берлину 15. јануар 2016. - Sputnik Србија, 1920, 22.08.2022
Пратите нас
Постоји много разлога због којих би требало избегавати претерано конзумирање алкохола, а један од њих је нарочито штетан јер убрзава старење мозга.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

У истраживању је учествовало 20.965 учесника, чија је просечна старост била 55 година. Алкохол није конзумирало 2,7 одсто њих, док су остали у просеку пили више од седам чаша алкохола недељно. Доказано је да ово може бити опасно по здравље.
„Уколико конзумирате више од седам чаша алкохола недељно, у вашем мозгу ће доћи до накупљања гвожђа, што лоше утиче на когнитивне способности“, рекла је лекарка Ања Топивала.
Лекарка Ема Лаинг је затим додала да је мозак врло осетљив на повећање нивоа гвожђа.
„Ненормално висок ниво гвожђа у мозгу повезан је с оксидативним стресом, који доводи до бржег оштећења нервних ћелија и њиховог одумирања, а то је у суштини убрзање старења мозга“, објаснила је.
Стручњаци саветују људима да пију једну или две чаше воде уз сваку чашу алкохола како би очували здравље мозга. Наравно, најсигурнија опција је прелазак на конзумирање безалкохолног пива и сличних производа, на шта многи тешко могу да се навикну, преноси портал Независне.
Точење алкохолног пића - Sputnik Србија, 1920, 24.05.2022
ДРУШТВО
Алкохолна пића код старијих од 50 година изазивају озбиљне последице
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала