- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Пољска позива на реформу ЕУ: Чланице да бирају желе ли евро или своју валуту

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаЗграда Министарства спољних послова Пољске у Варшави
Зграда Министарства спољних послова Пољске у  Варшави - Sputnik Србија, 1920, 22.08.2022
Пратите нас
Европској унији је потребна реформа која би државама чланицама омогућила да напусте евро и да се врате својим националним валутама, изјавио је пољски министар спољних послова Збигњев Рау у интервјуу за лист Жечпосполита.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

„Равноправност држава чланица захтева враћање једнаких могућности за њихов развој, што би, заузврат, требало да доведе до реформе еврозоне. Радикализам те реформе не сме а приори да искључи било која решења, као што је, на пример, привремено или трајно враћање неке од земаља чланица еврозоне националној валути“, рекао је Рау, преноси РТ.
Шеф пољске владајуће партије Право и правда, Јарослав Качињски, оценио је раније да би прелазак на евро довео до радикалног осиромашења пољских грађана.
Пољска се прикључила Европској унији 2004. године, али није увела евро као валуту. Мада према Уговору о приступању све нове чланице ЕУ морају да се придруже еврозони, али земље имају право да одложе усвајање јединствене валуте, што је Пољска и учинила.
Ипак, очекује се да ће на крају своју валуту, злот, заменити евром.
Актуелна влада се више пута изјаснила против придруживања еврозони у догледној будућности, истичући потребу да Пољска задржи своју независност и суверенитет.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала