Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Продаја агрегата у Србији повећана за 200 одсто

© Sputnik / Marina Lystsova / Уђи у базу фотографијаСијалице
Сијалице - Sputnik Србија, 1920, 22.08.2022
Пратите нас
Продаја агрегата овог лета повећана је за чак 200 одсто, наводе у продавницама у којима се могу купити ови уређаји. Има грађана који у редовима чекају за агрегате, а у појединим радњама праве се и листе чекања, пошто се дешава да се сви агрегати распродају чим стигну у продавницу.
Када је ових дана један ланац супермаркета понудио агрегате са попустом, грађани су стали у редове. Само најбржи успели су по повољној цени да дођу до једног од најтраженијих апарата. Упркос уверавањима надлежних да предстојеће зиме не би требало да буде већих проблема са снабдевањем струјом, они којима од струје зависе посао и грејање у потрази су за агрегатима.
Потражња се удвостручила, рекли су за РТС у фирми која се бави сервисирањем и продајом.
У зависности од произвођача и снаге, агрегати коштају од стотинак до неколико десетина хиљада евра. Огласи нуде и скупље.
За покретање котлова на пелет и на неке друге енергенте потребна је струја, а тим домаћинствима довољни су агрегати од два киловата.
„Највише се траже снаге од киловат, два за обична домаћинства да би имали да подмире светло, телевизор, евентуално за грејање, за пумпу. Имате кинеске агрегате којих има доста на тржишту, цене иду од 15о евра па на горе. Треба обратити праву пажњу на снагу агрегата, јер доста се лепе налепнице и није баш то што пише права снага. Значи, само на то треба обратити пажњу“, каже инжењер електротехнике Милош Миленковић.
Од тога да ли се агрегат укључује аутоматски или то ради власник када струја нестане, зависе и трошкови јер понекад је пратећа опрема скупља од самог уређаја.
„Што се тиче малих агрегата, можда и дупло, јер сам АТС ормар који укључује и искључује, пушта мрежну или генераторску струју - кошта. Најједноставније решење је да се стави гребенасти прекидач 1-0-2. Агрегат је увек укључен. Кад нестане струје, домаћин оде, упали агрегат и пребаци на двојку. Кад дође струја, пребаци на 1 и нема бојазни да ће да се сусретну струје“, објашњава Миленковић.
Струја коју производе агрегати је скупа зато што они троше знатне количине горива, чија цена је такође драстично повећана.
„Потрошња код ових малих агрегата, да кажемо бензинских, у просеку је око једног литра на сат“, рекао је Миленковић.
Као замена пре свега мањим потрошачима могу да послуже и акумулатори. Трошкови су нижи јер акумулатор се напуни струјом, али они могу да обезбеде мање енергије, за на неколико сати.
Јужни ток - Sputnik Србија, 1920, 22.08.2022
СРБИЈА
„Србијагас“ објавио промене у начину обрачуна гаса
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала