- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија упозорила НАТО на последице игнорисања црвених линија

© Sputnik / Наталија Селиверстова / Уђи у базу фотографијаМинистарство иностраних послова Русије
Министарство иностраних послова Русије - Sputnik Србија, 1920, 22.08.2022
Пратите нас
Деструктивно понашање НАТО-а који игнорише црвене линије, које је означила Москва је ризично, изјавио је заменик министра иностраних послова Русије Сергеј Рјабков.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

„Деструктивна политика земаља НАТО, којом се игноришу наше црвене линије и које се увлаче у сукоб са Русијом у Украјини, изузетно је ризична. Очигледно, ово води даљој ескалацији, све до војног сукоба нуклеарних сила што може имати тешке последице“, рекао је дипломата за лист „Известија“.

Рјабков је указао на ризике у случају примене нуклеарног наоружања и навео да земље, које имају нуклеарни арсенал, морају да се придржавају постулата о неприхватљивости међусобног рата.

„Са заоштравањем украјинске кризе, која је настала кривицом украјинског режима и његових западних покровитеља, ова порука не само да није изгубила на актуелности него је и добила додатни значај“, подвукао је он.

Рјабков је подсетио да руска доктрина хипотетички дозвољава употребу нуклеарног арсенала искључиво као одговор на агресију са применом оружја за масовно уништење против Русије и његових савезника или у случају када је угрожено постојање земље.

„Другим речима, Русија ће применити нуклеарно оружје само ако буде нападнута или као вид самоодбране у ванредним ситуацијама. Овде нема места никаквим спекулацијама или фантазијама“, закључио је министар.

Русија је крајем 2021. године објавила нацрте споразума са САД и споразума са НАТО-ом о безбедносним гаранцијама. Москва је, између осталог, захтевала од западних партнера правне гаранције да даље неће ширити НАТО на исток, да Украјина неће постати чланица блока и да неће постављати војне базе у постсовјетским земљама.
Нацрт споразума је подразумевао тачку о неразмештању ударног НАТО наоружања поред граница са Русијом и о повлачењу снага Алијансе у Источној Европи на позиције од 1997. године. Крајем јануара, САД и НАТО су предали писмене одговоре Москви на предлоге Русије за безбедносне гаранције, али нису обратили пажњу на низ кључних услова.
Русија је неколико пута указилава на чињеницу да је Северноатлантска алијанса усмерена на конфликт. Портпарол Кремља Дмитриј Песков је чланство Финске и Шведске у НАТО назвао формалним кораком, који може имати последице. Он је подвукао да се НАТО на такав начин приближио руским границама и зато ће Министарство одбране анализирати ситуацију и радиће на јачању западних граница.
Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова - Sputnik Србија, 1920, 17.05.2022
РУСИЈА
Захарова поручила Западу: Прешли сте и своје црвене линије
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала