- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Руски генерал: Украјинске снаге настављају да утврђују положаје у школама и стамбеним зградама

© AFP 2023 / DIMITAR DILKOFFПрипадник украјинске оружане формације "Кракен"
Припадник украјинске оружане формације Кракен - Sputnik Србија, 1920, 22.08.2022
Пратите нас
Јединице украјинске територијалне одбране опремиле су упориште и складиште муниције у згради Харковског саобраћајног универзитета, изјавио је начелник Националног центра за контролу одбране Русије генерал-пуковник Михаил Мизинцев.
У непосредној близини ове образовне установе неонацисти су поставили оклопну технику, при чему није спроведена евакуација становника оближњих зграда, додао је Мизинцев.
Он је навео да у украјинске снаге минирале друмски мост у близини школе у Славјанску преко реке Казени Торец, који планирају да дигну у ваздух, и по већ утврђеном сценарију, покривањем у украјинским и западним медијима, окриве Оружане снаге Русије за неселективне нападе на важне саобраћајне објекте.
Мизинцев је још једном нагласио да у току извршавања задатака специјалне војне операције, руске трупе и војне формације Доњецке и Луганске Народне Републике не врше нападе на објекте цивилне инфраструктуре, понашају се према цивилном становништву искључиво хумано и цивилима пружају свеобухватну помоћ и подршку.

Припадници „Кракена“ утврђују се у школи

Генерал је додао да су припадници неонацистичког батаљона „Кракен“ поставили упориште у једној од школа у Троицком у Харковској области. Такође су поставили и складишта муниције, а у дворишту школе налазе се положаји вишецевних бацача ракета и оклопне технике.
Осим тога, украјински борци опремили су артиљеријске положаје у двориштима стамбених зграда у другом насељу у Харковској области – Барвенкову.
„Под изговором осигуравања безбедности мештанима је забрањено да напуштају своје домове, а сви њихови покушаји да се самостално евакуишу у безбедна подручја се строго сузбијају“, истакао је генерал.
Како је навео, украјинске трупе распоредиле су у приватним кућама у Артјомовску артиљерију и вишецевне бацаче ракета, из којих редовно гађају положаје руских снага провоцирајући њихову узвратну ватру, при чему се покривају цивилним становништвом као живим штитом, којима не дозвољавају да напусте своје домове.

О испорукама житарица

Генерал је рекао да је још један брод са храном испловио из украјинске луке Черноморск – теретни брод „Даљан“ кренуо је са товаром цвекле.
„У оквиру реализације Иницијативе о међусобном разумевању за безбедан транспорт жита из лука Украјине од 1. августа 2022. године из украјинских лука обезбеђен је излаз за 31 теретни брод (укључујући 19 блокираних), извезено је 689.650 тона хране, укључујући 487.463 тоне кукуруза, 28.850 тона сунцокретовог уља, 50.301 тона брашна, 11.000 тона соје, 76.622 тоне пшенице, 2.914 тона семена сунцокрета, 18.500 тона сточне хране, 14.000 тона шећерне репе“, навео је генерал.
Истовремено је у шест лука (Херсон, Николајев, Черноморск, Очаков, Одеса и Јужни), остао блокиран 51 страни брод из 14 држава, констатовао је Мизинцев.

Специјална војна операција у Украјини

Председник Русије Владимир Путин је 24. фебруара објавио о почетку војне операције демилитаризације Украјине. Он је у обраћању суграђанима рекао да околности „захтевају одлучну и хитну акцију“, пошто су се републике Донбаса обратиле Москви за помоћ. Путин је истакао да је циљ операције „заштита људи који су већ осам година изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. За то је, према његовим речима, планирано да се изврши „демилитаризација и денацификација Украјине“ и да се приведу правди сви ратни злочинци одговорни за „крваве злочине над цивилима“ у Донбасу.
Министарство одбране Русије редовно наглашава да руска војска не наноси никакве ударе по градовима Украјине: војна инфраструктура се онеспособљава високопрецизним средствима.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала