- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

„Ворхол“ – враћање уметности уметнику

CC0 / Pixabay/pvdberg / Мерилин Монро Ендија Ворхола
Мерилин Монро Ендија Ворхола - Sputnik Србија, 1920, 22.08.2022
Пратите нас
Изложба „Ворхол“, поводом 35-годишњице смрти једног од најпознатијег уметника поп-арт правца који је обележио другу половину двадесетог века, славног Ендија Ворхола, биће отворена у Галерији Завода за проучавање културног развитка, Риге од Фере бр. 4, у Београду, у четвртак, 25. августа у 19 часова у оквиру програма Летње грифонске ноћи.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

Још једна у низу изложби посвећених великанима уметности, „Ворхол“ је својеврсно враћање уметности уметнику. У простору Завода биће изложена скулптура Ендија Ворхола у природној величини, рад познатог вајара Светозара Радовића као централни приказ овог светски значајног уметника.
„Уметник са два лица, приватним и јавним, Енди Ворхол инспирација је за изложбу портрета и аутопортрета, којом желимо да јавности прикажемо уметника иза бренда који је направио од свог имена“, саопштио је Завод.
Ексцентрични творац поп-арт културе, Енди Ворхол, интригирао је свет својим делима, осцилирајући између омиљеног и антијунака. Овом изложбом Заваод приказује ретроспекцију иконе поп арта, преиспитујући уметника кроз његов лични идентитет.
Изложбу ће отворити Владимир Томчић, историчар уметности и колекционар, a поздравну реч упутиће Марко Крстић, директор Завода.
Руски Енди Ворхол - Максима Иљинов из Ростова на Дону - Sputnik Србија, 1920, 13.04.2018
Упознајте руског Ендија Ворхола
Ворхолови портрети Лењина - Sputnik Србија, 1920, 18.10.2015
Ворхолов портрет Лењина продат за 4,7 милиона долара
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала