- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

ЕКСКЛУЗИВНО Додик за Спутњик: Пренећу Путину како западњаци чепркају по босанском буњишту

© Sputnik / Михаил Климентьев / Уђи у базу фотографијаРуски председник Владимир Путин и председник Републике Српске Милорад Додик у Београду.
Руски председник Владимир Путин и председник Републике Српске Милорад Додик у Београду. - Sputnik Србија, 1920, 23.08.2022
Пратите нас
Ексклузивно
Муслимани у Босни и Херцеговини покушавају да искористе причу о Украјини да би спровели давно зацртане циљеве да у БиХ нема ентитета, каже српски члан Председништва БиХ Милорад Додик поводом документа Странке демократске акције у ком позивају САД, Британце и ЕУ да интервенишу у Босни.
Мобилна апликација Sputnik на српском језику - Sputnik Србија
Пратите Спутњик и на летовању

Спутњик Србија неометано можете читати широм Европе на мобилној апликацији коју ћете пронаћи ОВДЕ. Апликацију такође можете преузети и путем линка apkfab.com

У изјави за Спутњик Додик истиче и да Срби немају разлога да верују у добре намере Запада чак и кад нуди „данајске дарове“. Најављује и да ће током посете Москви у септембру руском председнику Владимиру Путину пренети како су се западњаци распојасали у БИХ и „мисле да је ово њихово буњиште и да овде могу да чепркају и раде шта хоће“.
Како видите позив из документа СДА да Запад интервенише у БиХ?
Муслимани покушавају да искористе причу о Украјини како би реализовали циљеве везане за БиХ које су утврдили још 2018. године, а то је да у БиХ нема ентитета. Нјихови савезници кроз све ово време су били управо они које они позивају. Међутим, формално правно, гарант Дејтонског споразума је и Русија. Њу не позивају. Нема ту ни Кине која је чланица Савета безбедности. Свој напад су усмерили искључиво на Србију и Хрватску. Србија је потписник и гарант Дејтонског споразума, а на некоректан начин је избачена из процеса одлучивања у БиХ. Није ни чланица Савета за имплементацију мира који је наметнуто тело, али ни у таквом телу нису хтели да буде Србија ни Хрватска које су потписале и гарантовале Дејтонски споразум.
Шта је циљ Бошњака?
Муслимани хоће ексклузивно БиХ за себе. На сцени је изразити муслимански национализам који иде за тим да БиХ прекрајају на свој начин. За то су им логистика били Американци, а највише Британци док је ЕУ била извршилац радова.
Сада под најездом свих ових глобалних процеса они сматрају да је дошло време за коначно решење. И зато предлажу те глупе ствари, осуђујући без икаквог разлога Србију која је својим потписом омогућила да БиХ постоји као земља. Нелогично се понашају и у случају Русије где гаранту Дејтона и постојања БиХ желе да уведу санкције. Наравно, то се не дешава јер органи БиХ у којима седимо и ми Срби никад нису дозволили да се донесе иједна одлука.
Кад сам недавно био у Бриселу један од комесара ме питао: зашто коначно не уведете санкције кад сте дали неке сагласности. Кажем, никакве сагласности нисмо дали и нећемо увести санкције. Али то говори само колико је БиХ апсурдна. Иво Андрић је устврдио – кад уђете у БиХ престаје логика. Та нелогична БиХ отаљава своје године и верујем да неће још дуго.
Да ли је случајно што се овакав документ СДА и овакав позив догађа у тренутку заоштравања ситуације на Косову и Метохији пред 1. септембар?
Што се тиче Косова, Аљбин Курти тамо не одлучује него ради по инструкцијама својих британских и других шаптача. Они су одлучни да третирају Косово као државу. Ми смо то гледали овде у БиХ. То је готово исти концепт по коме они желе да направе унитарну, централизовану земљу. А увек су иза тога стајали странци. И зато њихове наводне приче о добрим намерама и лепим услугама иду за тим да сломе Србију да би прихватила да уради оно што они желе, опет користећи регионални и глобални контекст у коме, наводно, ако Србија неће да се одрекне себе, онда је она крива и за све друго што у свету постоји. Не верујем у те добре намере, чак ни Блинкена. Они траже од Србије да спроведе оно што они желе да она уради, а оно што треба они да ураде везано за ЗСО не желе да ураде.
Шта може да учини Србија?
Србија је у изузетном тренутку. Оно што ми можемо да урадимо то је да кажемо да тај тренутак разумемо и да стојимо иза сваке одлуке коју државно руководство донесе везано за одбрану територијалног интегритета и Резолуције 1244 и у том погледу ћемо и деловати. Не треба веровати западњацима. Срби било где, и овде, и на северу Косова, и у Београду немају никаквог разлога да верују западњацима. Наравно, ми политичари морамо да сарађујемо, али тим „понудама Данајаца“ апсолутно се не треба заносити. Радује ме да видим одлучност наших људи на Косову, одлучност државних органа Србије. А Република Српска стоји на принципима српске националне и државне политике. И ми имамо право као и сви народи да имамо јединствену националну политику одбране наших интереса. Зато сам захвалан Вучићу што је онако експлицитно рекао да се колоне неће десити и да ће то спречити.
Треба да путујете у Москву. Шта ће бити кључна тема састанка и кад очекујете да се догоди?
У току септембра, јер смо за тада договарали, а остаје да се термин усагласи. Ми имамо на дневном реду пуно питања која смо почели у мом претходном разговору с председником Путином. Сад бисмо хтели да сагледамо сав контекст наших односа. Рачунамо на сарадњу и подршку и саме Русије. Једнако смо спремни да са становишта свог капацитета подржимо сва настојања да Русија обезбеди стабилно и безбедно окружење и сматрамо да је то потпуно легитимно. У том контексту разговараћемо и о економској сарадњи. Нама је веома важно на шта можемо да рачунамо у будућности. Јер ево дуго година не можемо да обезбедимо да гасовод који бисмо градили према Бањалуци добије сагласност надлежних структура на нивоу БиХ да се само пређе гранична линија. Зато имамо застој. Да је о томе одлучивала РС ми бисмо већ имали гасовод и две гасне електране. Где год се појави неки развојни пројекат, БиХ то спречи. А ту им асистирају странци, неизабрани наводни високи представник. У том погледу желим да упознам сваког свог саговорника, па ћу са тиме упознати наравно и председника Путина везано за ту праксу. У околностима у којима се дешава проблем са Украјином западњаци су се до те мере распојасали овде да више не држе ни до међународног права, ни до било чега другог. Искључили су Русију и Кину из било каквих процеса, мисле да је ово њихово буњиште и да овде могу да чепркају и да раде шта хоће.
Како коментаришете жељу Шефика Џаферовића да учествује на скупу „Кијевска платформа коју организује Кијев?
Што се тиче Џаферовића, он је само председавајући Председништва и ништа више. Он је једна трећина Председништва и не може и ни у чему да креира и саопштава ставове ако то нису ставови Председништва БиХ. Али они су испословали код западњака да нешто исфаворизују. Тиме разваљују Председништво. Немам ништа против такве праксе и видим да ће она довести до потпуног апсурда било каквог система одлучивања на нивоу БиХ. Тако и овај пут - он крши Устав БиХ. Његово данашње учествовање (на „Кијевској платформи“) биће сасвим довољно да поднесем кривичну пријаву против њега. Мада знам да у БиХ „кадија те тужи, кадија те суди“. Тако да је тешко очекивати да овде функционише правни систем.
Документ - Sputnik Србија, 1920, 23.08.2022
РЕГИОН
Откривен документ: Из Сарајева траже да САД, Британија и ЕУ интервенишу у Босни
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала