Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

„Нема назад, иза је Србија!“ Одлазак јунака другог Косовског боја

CC BY-SA 3.0 / / Генерал у пензији Божидар Делић
Генерал у пензији Божидар Делић - Sputnik Србија, 1920, 23.08.2022
Пратите нас
Генерал Делић преминуо је данас, након дуге и тешке болести, у 67. години живота, али његова дела, жртва коју је поднео за свој народ и своју отаџбину - остају. Име Божидара Делића и његова чувена крилатица „Нема назад, иза је Србија“, уписали су се у странице српске историје.
Делић је учествовао у рату у Хрватској (1991-1992), обављао дужност начелника штаба 715. моторизоване бригаде Војске Републике Српске у време рата у Босни и Херцеговини, био командант 549. механизоване бригаде Војске Југославије (1995-1999) током рата на Косову и Метохији, а потом и командант Београдског корпуса.
Владимир Лазаревић, генерал пуковник, командант ратног Приштинског корпуса за време НАТО агресије и командант Треће армије војске СРЈ поздравио се од свог саборца и сабрата следећим речима:
Наша војска, војска Југославије и Србије имала је у не тако давној прошлости велики број јунака и хероја који су задужили наша садашња и будућа поколења. Један од најистакнутијих хероја у Другом Косовском боју, који се одиграо пре двадесет и три године за време одбране од НАТО агресије, био је генерал Божа. Био је командант херојске 549. моторизоване бригаде и командант одбране Космета за време инвазије преко Паштрика, што је имало пресудан утицај на ток агресије. Данас су тужни сви борци херојске 549. моторизоване бригаде, сви борци легендарног Приштинског корпуса славне Треће армије. Поносни смо на његова јуначка дела и његову чувену команду „Нема назад, иза је Србија!“. Нека почива у миру, рекао је Лазаревић за Спутњик.
© AP Photo / Костадин КаменовГенерал Владимир Лазаревић
Генерал Владимир Лазаревић - Sputnik Србија, 1920, 23.08.2022
Генерал Владимир Лазаревић

Легендарни Приштински корпус

Управо су његово ратно умеће, знање и вештине омогућиле генералу Делићу да са својом бригадом на призренском правцу односно дримско-косовском правцу као тактичко-оперативном правцу заустави напредовање НАТО и спречи га у продору ка централној Србији.
Пуковник Љубинко Ђурковић, командант другог батаљона 125. моторизоване бригаде Приштинском корпуса Војске Југославије током битке на Кошарама искористио је ову прилику да укаже и на другу страну генерала Делића, страну о којој се није причало много. Привилегију да је упознају имали су сви они који су са Делићем пролазили кроз пакао рата.
Оно што је он учинио у одбрани од агресије НАТО заслужује да га народ памти и Србија не заборави. Оне је својим вештинама и способностима, својим карактером и умећем, знао да буде близак са војницима, са својим официрима и подофицирима и да својим ангажовањем, својим примером да их мотивише да буду спремни а многи су и дали животе да би одбранили отаџбину, изјавио је Ђурковић
© Sputnik / Лола ЂорђевићЉубинко Ђурковић
Љубинко Ђурковић - Sputnik Србија, 1920, 23.08.2022
Љубинко Ђурковић

Живот за отаџбину

Он додаје да је генерала Делића красила извесна благост као и питомост коју је испољавао према својим потчињенима, док је оштроумну суровост чувао за непријатеље.

Он је знао да буде и мајка и отац за војника, али и сурови вук према непријатељу“, присећа се Ђурковић и истиче да „оно што никада, ни у новије време, многе војсковође неће завредети, а то је да је знао да воли и цени и са мером да се жртвује за своју отаџбину, а та мера била је залог и самог његовог живота, каже Ђурковић.

Божидар Делић - Sputnik Србија, 1920, 23.08.2022
СРБИЈА
Преминуо генерал Божидар Делић
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала